Kyst og Fjord
Forsiden » Debatt » Klagesang over turistfisket

Klagesang over turistfisket

Edvin WallmannLeder i Hasvik Kystfiskarlag

Publisert 20.08.2015

Jeg leste i Kyst og Fjord uke 30 at Aspaker er lei av klagesangen over turistfisket og at mere kontroll gjør nytte for seg. Aspaker sier at når turistsesongen starter, er sommeren her. Det er vel noe i det da?

Men turistfiskerne kommer tidligere enn det som er sommertegn. De første turistfiskerne kommer allerede i starten av mars måned og de svømmer i fisk når vinterfisken er tilgjengelig. Aspaker kan ikke vite mye om fisketurismen.

Jeg bor i en stor turistfiske-kommune, nemlig Hasvik. I vår- og vintersesongen kommer turistene på land med lasta båter. Jeg tror ikke det er snakk om bare 15 kilo per pers da nei!

Det er påfallende at ikke noen myndigheter kan eller vil få kontroll på dette uttaket som fisketurismen står for? Det er et altfor enkelt regelverk og da er det også for enkelt å drive med ulovlig utførsel av fisk.

Jeg støtter Astrid Olsen fra Nordland SV om at det må bli mere kontroll på selve turistanleggene slik at det blir kontroll med hvor mye fisk som landes ved hvert anlegg. Det er kommet forslag om rapportering av fangst fra slik virksomhet. Det er også fritt frem for hvemsomhelst å etablere seg i denne næringen. Det betyr at det også er fritt frem for utenlandske aktører å etablere seg.

Da det var juks og ulovligheter blant yrkesfiskerne var veien kort til å få et byråkrati og lovverk som var preventivt. Det siste tilskuddet til lovverket var innmeldingsappen som kom i 2015. Det var Aspaker sitt verk. Da må det gå an å få et bedre lovverk for turistfisket nå da?

Jeg håper Elisabeth Aspaker tenker seg godt om før hun legger bort klagesangen fra SV.

Fortsatt god sommer!

Kommenter via Facebook

Debatt

Edvin Wallmann

Levert av Open Concept AS