Innbygd element

Flere skuelystne fikk seg en fin opplevelse søndag da en hvalross dukket opp i havna i Kamøyvær. Som de fleste andre av arten kjenner ikke dyret noen frykt for mennesker, og lar seg derfor ikke skremme av folk på brygga.

Hvalrosser er som kjent glade i å hvile seg på flytebrygger. FOTO: KJELL-VIDAR FORSBERG

Det er som kjent ikke første gang hvalrosser tar seg inn til norskekysten, og slett ikke så langt nord som i Kamøyvær, rett ved Nordkapp. Hvalross finnes både i nord og i sør på planeten, men i våre områder lever de ved Svalbard og Franz Josef Land, ved Novaja Zemlja samt i Kvitsjøen, Petsjorahavet og Karahavet.

Ikke uvanlig

Om hvalrossens utfartstrang kan vi lese i Store norske leksikon:

"Enkeltdyr med større utferdstrang forekommer også, og det er nærmest blitt en årlig foreteelse at hvalross besøker norskekysten på sommeren. De fleste registreringer av slike ensomme streifdyr er fra Nord-Norge, men noen ganger kan de finne på å dra enda lenger sør og havne på steder som på Færøyene og i Nord-Europa."

facebook-gruppa "Finnmark i bilder" kan du se flere videoer av hvalrossen.

Nysgjerrig

Sjarkfisker Kjell-Vidar Forsberg foreviget hvalrossen, og var en av mange Kamøyværinger som tok turen ned i havna for å se på hvalrossen. Han beskriver dyret som nysgjerrig og lite redd av seg. På en av filmsnuttene får Kjell-Vidar seg en skikkelig støkk, da han står og venter på at hvalrossen skal komme opp igjen på samme sted i en bås lenger ut.

- Og plutselig kom han opp rett på sida av meg, ler Forsberg.

Mens Kjell-Vidar sto og ventet på at hvalrossen skulle dukke opp flere meter borte på brygga fikk han den plutselig opp rett ved siden av seg. FOTO: KJELL-VIDAR FORSBERG

Men han oppfattet det på ingen måte som aggressiv adferd fra det store dyrets side.

- Vi sto midt ute på flytebrygga og så på den, og tenkte vi skulle trekke oss lenger inn i fall vi forstyrret den i å ta seg opp på kaia for å kvile. Men da vi gikk innover, så fulgte han etter. Han var tydelig nysgjerrig og interessert i folk.

Forsberg sier folk ble oppmerksom på hvalrossen søndag morgen. Den lå på flytebrygga da de første båtene gikk ut, ble forstyrret og tok seg ut på havet. Men dyret holdt seg i havna, og la seg senere opp på brygga igjen.

"Den største kobben"

Forsberg kan selv ikke huske å ha opplevd hvalross i havna før. Han tror kanskje de så samme dyret ute på havet for en tid tilbake.

- For halvannen uke siden så vi noe ute på havet som vi kommenterte som den største kobben vi har sett noen gang. Det var midt utpå fjorden, og der er det jo uvanlig å se kobbe. Den oppførte seg ikke helt som en kobbe heller, så det kan jo hende det var denne karen som var ute på tur.

- Hva tenker du nå? Vil du gjerne ha den der, eller ser du helst at den drar videre?

- Jeg vet ikke hva de andre sier, men for min del skal han bare være der. Han blir jo plaga med folk om morran når de skal ut med båten, og når de kommer tilbake på ettermiddagen. Så det spørs hvor lenge han selv har lyst å være her.

- Det er jo uansett artig å opplevd dette. Det var et titalls mennesker der samtidig som oss, både unger og fiskere. Og jeg har sett at det har kjørt flere biler ned i havna hele dagen.

- Reine folkevandringa, innbyggertallet tatt i betrakning?

- Ja, vi er rundt 60- 70 innbyggere her, så sånn sett kan du si at en stor andel av befolkningen har vært her og sett på, ler Kjell-Vidar Forsberg.