×
Nyheter Debatt Kystfolk Langs kysten E-avis Rubrikk

Advarer mot gruvedeponi i Sulitjelma

Havforsningsinstituttet er bekymret for planene om etablering av et deponi for gruveavfall i Langvatnet. De frykter det kan påvirke det marine livet i Skjerstadfjorden.

Gruveavfall i Langvatnet til høyre vil etter hvert ende opp i Skjerstadfjorden. Lenger ute i fjorden ligger Saltstraumen.

I midten av august sendte HI en høringsuttalelse til Miljødirektoratet angående en søknad om deponering av gruveavfall i Langvatnet i Sulitjelma. Det er snakk om deponering av avgang som inneholder sink og kobber, som skal utvinnes fra gruvedriften, pluss kjemikalier som brukes i utvinningsprosessen.

Siden deponeringen skjer i ferskvann, skiller denne saken seg fra andre gruvesaker som HI har uttalt seg i tidligere. Men problemstillinger knyttet til stoffene som skal deponeres vil likevel være aktuelle for det marine miljøet. Vannmasser fra Langvatnet ender nemlig opp i Skjerstadfjorden.

– Vi anbefaler ikke gruvedeponi på grunn av negative konsekvenser det kan ha for det marine livet i nærheten. Det har tidligere vært gruvedrift der i mer enn hundre år, så vi vet allerede at innhold fra gruveavfallet ender opp i Skjerstadfjorden, sier havforsker Stig Valdersnes.

På forsiden nå