×
Nyheter Debatt Kystfolk Langs kysten E-avis Rubrikk

Containere avslørte lusebløff

- Vi bruker ikke hydrogenperoksid til avlusning! fastslo samfunnskontakt Irene Lange Nordal i SalMar Nord på et åpent møte i Kvaløyvågen i Tromsø. Nå viser det seg at selskapet likevel bruker den omstridte metoden.

Irene Lange Nordal avviste at de brukte hydrogenperoksid til avlusing. Nå viser det seg at de likevel benyttet det omstridte stoffet - men i etterkant av møtet.

Salmar Nord har nemlig tatt i bruk det kitinhemmende stoffet ved avlusning av laks i Finnvik i Kvaløyvågen, noe som SalMar i dag bekrefter overfor Kyst og Fjord.

Avviste bruk
Tidligere i høst avviste imidlertid selskapet at de benyttet seg av hydrogenperoksid i Kvaløyvågen under et opplysningsmøte med innbyggerne i området. På direkte spørsmål sa SalMar's samfunnskontakt Irene Lange Nordal at de ikke brukte hydrogenperoksid i avlusningsprosessen sin.

Avslørende containere
Men i etterkant av møtet ble det observert at båter fra Salmar tok med seg store mengder med oksygen ut til anlegget. Og i Breivika havn i Tromsø sto 32 stykker 20 fot's containere med hydrogenperoksid klar til bruk ved anlegget. Konfrontert med dette innrømmer Nordal via daglig leder Ørjan Jensen at de har tatt i bruk den omstridte metoden.

- Brukte det ikke før møtet
- På informasjonsmøtet  om ASC i Kvaløyvågen 15. september redegjorde representantene for SalMar Nord om blant annet miljøforhold og bruk av lusemiddel på SalMar Nords lokaliteter i Tromsø. Her ble det opplyst om at SalMar Nord ikke har benyttet såkalte kitin-hemmere i forbindelse med avlusninger på anleggene. Fram til at møtet ble avholdt 15. september hadde det ikke vært benyttet hydrogenperoksid ved avlusning på SalMar Nord sine anlegg i Tromsø, sier Ørjan Jensen, daglig leder i SalMar Nord AS i epost til Kyst og Fjord.
Men samtidig vedgår han at selskapet I uke 47 benyttet hydrogenperoksid på lokaliteten Finnvika i Tromsø, i samråd med fiskehelsetjenesten.
- Avlusningsmiddelet hydrogenperksid ble lagret forsvarlig på måte på havna i Breivika, avslutter Jensen.

På forsiden nå