Kyst og Fjord

Denne stenger Sørvær

Her ser du grunnen til at det har gått fra vondt til verre for innbyggere og næringsliv i Sørvær. I morgen gjøres et nytt forsøk på å sprenge ned steinmassene.

200 innbyggere og et særdeles velplassert fiskebruk er isolert. 

Foto: Statens Vegvesen
  • Tekst:
  • Standard tekst
  • Standard tekst
  • Standard tekst

Erik Jenssen
erik@kystogfjord.no

- God dag, svarer Hasvik-ordfører Eva Husby når Kyst og Fjord ringer.
- Ja, er det nå det? spør vi.
- Nei. Jeg presenterer meg stort sett bare som vegkontoret nå for tida, ler Husby.

 

Det er galgenhumoren de flyter på nå, 47 dager etter at steinras ved Falkenbergtunnelen mellom Sørvær og Breivikbotn gjorde hverdagen enda litt mer utfordrende enn den normalt sett er på denne tida av året. Faren for nye steinskred førte til sterke ferdselsbegrensninger forbi tunnelen, og under de tre siste ukenes anleggsarbeid har trafikken bare kunnet passere i kolonnekjøring natterstid.

 

Entreprenørselskapet Visinor er innleid for å få ned løsmassene. De sprengte fredag av salven som etter planen skulle ha fått ned ned det farlige overhenget oppe i fjellsiden. Men forsøket mislyktes, og faregraden under det skadeskutte fjellpartiet ble derfor oppgradert. Siden mandag har vegen vært fullstendig stengt, og både næringsliv og innbyggere setter sin lit til at onsdagens sprengningsforsøk gir resultat.
- Får vi det til slik vi ønsker, kan vegen være ryddet og klar i løpet av torsdag eller fredag, sier byggeleder i Statens Vegvesen, Tor Inge Hellander til Kyst og Fjord.

 

Det håper fiskekjøper Frank Arne Ylanen hos Lerøy i Sørvær de lykkes med. Heller ikke her mangler galgenhumoren.
- Jeg hørte de hadde krise i Bergen forleden da de var fri for strøm i 2- 3 timer. Her har vi vært uten veg i snart to måneder!
Ylanen sier frustrasjonen begynner å tære på.
- Vi har ikke kunnet planlegge noenting, og står her med femti mann som skulle jobba i sesongen men som nå ikke får gjort noenting siden vi ikke kan kjøpe fisk. Vi var så glade i helga, da vi trodde alt var i orden og gjenopptok fiskekjøpet igjen søndag. Men mandag måtte vi ut med ny beskjed om at vi ikke kunne kjøpe.

 

Normalt for denne tida ville Lerøy i Sørvær kjøpt fisk for en daglig førstehåndsverdi for rundt én million kroner.

- Og det er ekstra ille i år, da båtene har svært gode forhold på havet, og det koker av fisk. Dette skulle vært en knallstart på året for oss, men isteden må vi bare stå og se på at skreien svømmer forbi. Den venter ikke på at vegen skal åpne, sier Ylanen.  

 

Ordfører Eva Husby sier at fiskekjøperen langt fra er den eneste frustrerte innbyggeren i Sørvær.

- Det er mange fortvilte telefoner for tida. Dette har vart i snart femti dager og jeg føler at Sørvær er i ferd med å nå et punkt der det begynner å bli kritisk. Så jeg håper og tror at det blir en løsning denne uka. Om det blir kolonnekjøring er ikke noe problem, hovedsaken er at man kommer igjennom til forutsigbare tider, at man vet hva man kan forholde seg til.

- Vi er vant til tøffe forhold, vi bor på ei øy og veit at ferga kan være innstilt en dag eller to. Men det vi opplever nå er unntakstilstand. 

Opprettet 06.02.2018 15:28. Sist oppdatert 06.02.2018 16:08

Kommenter via Facebook

Øker hysekvoten Fiskeridirektøren har besluttet å refordele hyse nord for 62°N for å legge til rette for at norsk totalkvote kan utnyttes fullt ut.

Økt pris for torsk Økning i minsteprisen for torsk og kongekrabbe - nedgang for sei.

Stenger snurrevad-felt Fiskeridirektøren stenger med øyeblikkelig virkning to områder på Sværholt og Slettnes i Finnmark for fiske med snurrevad.

Økte sildekvoter På bakgrunn av gjennomgått kvoteregnskap for 2017 økes kvotene på fartøynivå i fiske etter sild i Nordsjøen og Skagerrak i 2018.

Elever satt pris på Elever fra Vardø videregående skole, Øksnes skole og Husøy skole viste hva fiske og villfanget sjømat betyr for dem, og ble de utvalgte i Norges Råfisklags skolekonkurranse «sjømat og ungdom».

Stopp i fiske Melding fra Fiskeridirektøren om seifiske.

Stenging av et område Området Opnan i Finnmark er stengt for fiske med snurrevad

Uoffisiell verdensrekord 17 år gamle Jørgen Andreassen fra Røst har satt uoffisiell verdensrekord i tungeskjæring.

Svindlet Garantikassen En fisker står tiltalt for grovt bedrageri mot Garantikassen for fiskere.

12 vil fiske størje I alt 12 har meldt interesse for å fiske makrellstørje, melder Fiskeridirektoratet.

Ny håndbok om fiskevelferd Forskere har laget en håndbok som gir forskningsbaserte råd om oppdrettslaksen.

Hurtigbåt traff isflak Hurtigbåten Fløyfjell traff et isflak mellom Tromsø og Finnsnes. 35 passasjerer ble sendt til Harstad med taxi.

Dramatisk vinter Det har vært en dramatisk vinter for tørrfiskprodusentene i Vesterålen, skriver nettavisen Vesterålen Online.

Sa nei til Cermaq Teknisk utvalg i Øksnes har sagt nei til at Cermaq skal få utvide kapasiteten på Djupeidet ved Tindsøya i Øksnes Vestbygd.

Nye minstepriser rognkjeksrogn Norges Råfisklag og Sjømat Norge er blitt enige om nye minstepriser for rognkjeksrogn.

Minstepriser for taskekrabbe Norges Råfisklag og Sjømat Norge er blitt enige om nye minstepriser for taskekrabbe gjeldende fra og med 3. april 2018.

Fisker funnet omkommet En mann i 60-årene ble funnet omkommet i sjøen i Hamarøy tirsdag kveld.

Tente varde mot oljevirksomhet De markerte for syvende gang mot petroleumsaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Øker seikvotene Trålerne nord for 62° får ti prosent mer seikvote.

Brosjyre for kaisalg Nå er det utarbeidet ny brosjyre for fiskere som driver med kaisalg.

Krabbemottak på Å Magnus Lillebø og Asbjørn Rasmussen har startet krabbemottak på Å i Lofoten.

Flytter rederiet Nergård-konsernet flytter rederiet fra Harstad til Tromsø og samler alt under ett tak.

Ferskfiskordninga Ferskfiskordninga om høsten må videreføres. Det krever Båtsfjord Arbeiderparti.

Bifangst av makrellstørje Det er svært viktig at bifangst av makrellstørje blir registrert, skriver Fiskeridirektoratet.

Søknad for selfangst Nå nærmer vi oss søknadsfristen for å delta på årets selvfangst.

Ola flyr videre Ringnotreder Ola Olsen (57) flyr videre, tross konkursen i FlyViking. Neste flyselskap heter NextMove.

Torskeprisen ned Her er de dynamiske minsteprisene fra og med 26. februar:

Savnet 3.500 laks I desember rømte 3500 oppdrettslaks fra Troms fylkeskommune sin undervisningstillatelse-merd i Bergsfjorden på Senja.

Større tro på fisk Nordmenn flest har større tro på at fiskeri og sjømat skal bære landet inn i framtiden enn oljen. 

Endring for rekefelt Innført endring av grensene for området på Reisafjorden i Troms som er stengt for fiske etter reke med trål.

PDF-avis

Levert av Open Concept AS