Kyst og Fjord

Denne stenger Sørvær

Her ser du grunnen til at det har gått fra vondt til verre for innbyggere og næringsliv i Sørvær. I morgen gjøres et nytt forsøk på å sprenge ned steinmassene.

200 innbyggere og et særdeles velplassert fiskebruk er isolert. 

Foto: Statens Vegvesen
  • Tekst:
  • Standard tekst
  • Standard tekst
  • Standard tekst

Erik Jenssen
erik@kystogfjord.no

- God dag, svarer Hasvik-ordfører Eva Husby når Kyst og Fjord ringer.
- Ja, er det nå det? spør vi.
- Nei. Jeg presenterer meg stort sett bare som vegkontoret nå for tida, ler Husby.

 

Det er galgenhumoren de flyter på nå, 47 dager etter at steinras ved Falkenbergtunnelen mellom Sørvær og Breivikbotn gjorde hverdagen enda litt mer utfordrende enn den normalt sett er på denne tida av året. Faren for nye steinskred førte til sterke ferdselsbegrensninger forbi tunnelen, og under de tre siste ukenes anleggsarbeid har trafikken bare kunnet passere i kolonnekjøring natterstid.

 

Entreprenørselskapet Visinor er innleid for å få ned løsmassene. De sprengte fredag av salven som etter planen skulle ha fått ned ned det farlige overhenget oppe i fjellsiden. Men forsøket mislyktes, og faregraden under det skadeskutte fjellpartiet ble derfor oppgradert. Siden mandag har vegen vært fullstendig stengt, og både næringsliv og innbyggere setter sin lit til at onsdagens sprengningsforsøk gir resultat.
- Får vi det til slik vi ønsker, kan vegen være ryddet og klar i løpet av torsdag eller fredag, sier byggeleder i Statens Vegvesen, Tor Inge Hellander til Kyst og Fjord.

 

Det håper fiskekjøper Frank Arne Ylanen hos Lerøy i Sørvær de lykkes med. Heller ikke her mangler galgenhumoren.
- Jeg hørte de hadde krise i Bergen forleden da de var fri for strøm i 2- 3 timer. Her har vi vært uten veg i snart to måneder!
Ylanen sier frustrasjonen begynner å tære på.
- Vi har ikke kunnet planlegge noenting, og står her med femti mann som skulle jobba i sesongen men som nå ikke får gjort noenting siden vi ikke kan kjøpe fisk. Vi var så glade i helga, da vi trodde alt var i orden og gjenopptok fiskekjøpet igjen søndag. Men mandag måtte vi ut med ny beskjed om at vi ikke kunne kjøpe.

 

Normalt for denne tida ville Lerøy i Sørvær kjøpt fisk for en daglig førstehåndsverdi for rundt én million kroner.

- Og det er ekstra ille i år, da båtene har svært gode forhold på havet, og det koker av fisk. Dette skulle vært en knallstart på året for oss, men isteden må vi bare stå og se på at skreien svømmer forbi. Den venter ikke på at vegen skal åpne, sier Ylanen.  

 

Ordfører Eva Husby sier at fiskekjøperen langt fra er den eneste frustrerte innbyggeren i Sørvær.

- Det er mange fortvilte telefoner for tida. Dette har vart i snart femti dager og jeg føler at Sørvær er i ferd med å nå et punkt der det begynner å bli kritisk. Så jeg håper og tror at det blir en løsning denne uka. Om det blir kolonnekjøring er ikke noe problem, hovedsaken er at man kommer igjennom til forutsigbare tider, at man vet hva man kan forholde seg til.

- Vi er vant til tøffe forhold, vi bor på ei øy og veit at ferga kan være innstilt en dag eller to. Men det vi opplever nå er unntakstilstand. 

Opprettet 06.02.2018 15:28. Sist oppdatert 06.02.2018 16:08

Kommenter via Facebook

Savnet 3.500 laks I desember rømte 3500 oppdrettslaks fra Troms fylkeskommune sin undervisningstillatelse-merd i Bergsfjorden på Senja.

Større tro på fisk Nordmenn flest har større tro på at fiskeri og sjømat skal bære landet inn i framtiden enn oljen. 

Endring for rekefelt Innført endring av grensene for området på Reisafjorden i Troms som er stengt for fiske etter reke med trål.

Økte makrellpriser Sildealgslaget setter opp minsteprisen på makrell til konsum.

Økte priser på NVG-sild Prisene på NVG-sild settes opp fra og med mandag.

Preget av dårlig vær Kuling- og stormbyge langs kysten i nord, holdt fiskerne i land det meste av forrige uke. Det resulterte i et labert resultat, da tallene skulle summeres opp.

Fikk lysestake på lina Kjent fisker fra Lofoten med uvanlig fangst.

Laks, torsk og makrell var viktigst Laks er den viktigste arten for norsk sjømateksport med over 68 prosent av den totale eksportverdien og 38 prosent av volumet.

Oppretter nytt investeringsfond Broodstock Capital har hentet 200 millioner kroner til et nytt investeringsfond for sjømatsektoren. Det skal kun investere i små og mellomstore bedrifter.

Uerkvoten opp Nærings- og fiskeridepartementet har fastsatt en totalkvote på 19 514 tonn uer i Norges økonomiske sone nord for N 65°20`, i fiskerisone ved Jan Mayen og i internasjonalt farvatn.

Fikk tilskudd til flytebrygge Etter lengtet behov for bygd i vekst, blir nå dekket.

Regulering av kolmule er klar I kyststatsforhandlingene om kolmule ble det den 7. desember inngått en avtale om ei totalkvote (TAC) på 1.387.872 tonn, noe som er i tråd med tilrådningen frå ICES.

Knappe 7000 tonn torsk For Nordsjøen og Skagerrak er det fastsatt en norsk kvote på 6 955 tonn i neste år reguleringer.

Bygger nytt kaianlegg NorSea Group Polarbase skal sammen med Hammerfest Havn KF bygge ny kai ved Polarbase til 60 millioner kroner.

Bygger nytt kaianlegg NorSea Group Polarbase skal sammen med Hammerfest Havn KF bygge ny kai ved Polarbase til 60 millioner kroner.

Røykla hele havna Hele havna i Honningsvåg ble røyklagt da en sjark begynte å brenne i natt.

Utseiling for havbrisling I forhold til kvotestørrelsen blir det kun anledning for ett fartøy å ta utseiling til fiske etter havbrisling.

Økte seikvoter i nord  Fiskeridirektøren har besluttet å øke torske- og seitrålernes maksimalkvoter i fisket etter sei nord for 62°N med 20 prosent.

Åpner nye fjordlinjer Fiskeridirektoratet har besluttet å åpne ytterligere et område innenfor fjordlinjen i Kvænangen - Reisafjorden - for fiske etter norsk vårgytende sild med not uavhengig av fartøylengde.

Bjørkavåg blir sittende Konsernsjef for Fiskeribladet, Gunnar Bjørkavåg, blir sittende, tross uheldige uttalelser.

Ingen sabotasje likevel Det var ingen sabotasjeaksjon mot Grieg Seafood i Repvåg. Det var to knuste lyspærer.

I gang med kveitegjenfangst Gjenfangst av 50 000 rømte kveiter er igangsatt på Bømlo. 100 er tatt så langt.

Nye priser på kveita Minsteprisene på kveite økes fra og med mandag 6. november.

Stengte felt i Troms Fiskeridirektøren stenger områdene på Grunnspildra, Reinfjorden og Ytre Kvænangen i Troms for fiske etter reke med trål.

Fem leppefisk-møter I løpet av november vil det bli kjørt fem evalueringsmøter om leppefisk.

Økte maksimalkvoter Fiskeridirektoratet har økt maksimalkvote for fartøy som fisker etter reker i Nordsjøen og Skagerrak.

Fritt fiske etter sei Fra og med 1. november var det fritt fiske for trålere som fisker etter sei i Nordsjøen og Skagerrak.

Nye priser til mel og olje Nye minstepriser for råstoff til mel- og oljeanvendelse øker fra og med kommende mandag.

Etterforskes etter forlis – Sank da jeg skulle slepe den til ei fjære, sa fisker Johnny Ingebrigtsen til ifinnmark.no.

Setter ny rekord Denne uken åpner en ny produksjonslinje ved BioMars fabrikk på Karmøy.

PDF-avis

Levert av Open Concept AS