Kyst og Fjord

Drømmen gikk i oppfyllelse

Å være skårunge på Senja-havet midtvinters er ingen lek. Slettes ikke for en rogalending på bare 14 år. Bestefaren, Trond Eilertsen, mener unggutten besto prøven med glans.

Noah Eilertsen, fjorten år og skårunge på Sveinsgrunnen, 12 nautiske mil vest av Senja.

Foto: Liv-Karin Edvardsen
  • Tekst:
  • Standard tekst
  • Standard tekst
  • Standard tekst

– Han er en skikkelig tøffing, tatt i betraktning det tunge arbeidet, kulda og slingringen om bord, sier fisker Trond Eilertsen fra Meløyvær som ligger i Harstad kommune.

I fjor sommer satt Noah Eilertsen på kaikanten i Meløyvær med fiskestanga si, og drømte om akkurat dette; å få være med sin bestefar i den 10 meters røde sjarken «Kåre» på skreifiske. Da var det røde grader og shortsvær ute i den vakre skjærgården.

Nå har de kommet på land etter 14 dagers juksafiske. Først lå de utfor Andenes, deretter rundt Leiktindssøyla på Sveinsgrunnen, 12 nautiske mil ut av Senja. Fangstene leverte de hos Nergård i Senjahopen.

Bitende kulde

– Vi har vært utrulig heldige med været, sol og klarvær alle dagene. Men bitende kaldt i østavinden, så kaldt at det iset på båten da vi gikk opp til Senjahopen for å levere. Der var det minus 10. Vi hadde noen dager med mye ramling om bord, denne vindretningen kan lage det sånn, forklarer Trond.

Time etter time, fra grytidlig morgen, har de stått med hver sin juksamaskin og fisket. Halt opp store rugger fra havet. De klager ikke på fangsten, men den kunne vært bedre. Trond har pensjonert seg fra et hektisk liv i det multinasjonale selskapet Subsea 7 på «de syv hav», til fordel for sjarklivet. En førstereis-gutt skal vel heller ikke klage på de gaver havet gir.

­– Noah fisket med juksamaskinen bakerst i båten, og jeg med den forreste. Så gikk jeg bak og hjalp til hvis han trengte hjelp. Det var ikke så voldsomt med fangst å få, 500-600 kilo per dag, og en dag var vi oppe i 900 kilo. Han tok best i på morran, så dabba det av utover dagen. Vi så masse fisk på loddet, men det nytter lite når han bit igjen kjeften, sier den slagferdige Trond.

«Nordlendingen med talefeil»

Mens Noah sine skolekamerater der sør har feriert i en uke, har han jobbet steinhardt i to uker. Han fikk fri ei ekstra uke fra skolen, der han går i niende klasse, for å prøve ut fiskeryrket.

– Jeg har hatt det kjekt, og har ikke lyst å reise heim, er hans korte kommentar til dette.

Han har fått smake på det å være skårunge bare 14 år gammel, akkurat i samme alder som vår eldste garde måtte til pers på vinterfiske. Han har ikke latt seg skremme. Hver kveld har han funnet køya si i lugaren og sovet som en stein. I den andre køya lå farfar. I fiskermiljøet ble den unge rogalendingen kalt for «nordlendingen med talefeil», noe han bare smiler av, og tar som en hedersbetegnelse.

Noah fikk tjent seg en slump med penger på disse to ukene til sjøs, og det trenger han til båten han nylig fikk hos farfar – en 17 fots Rana Fisk, den skal jo utstyres med litt av hvert. Trond selv fikk spissbåt, jukse og kniv fra sin bestefar da han bare var seks år gammel.

Han har ett år igjen på ungdomsskolen, så er veien videre klar – det blir rett inn på Fiske og fangst-linja på videregående. Den alltid blide rogalendingen er mest sannsynlig ferdig rekruttert til fiskeryrket.

Opprettet 12.03.2018 07:11. Sist oppdatert 12.03.2018 07:11

Kommenter via Facebook

Fisker funnet omkommet En mann i 60-årene ble funnet omkommet i sjøen i Hamarøy tirsdag kveld.

Tente varde mot oljevirksomhet De markerte for syvende gang mot petroleumsaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Øker seikvotene Trålerne nord for 62° får ti prosent mer seikvote.

Brosjyre for kaisalg Nå er det utarbeidet ny brosjyre for fiskere som driver med kaisalg.

Krabbemottak på Å Magnus Lillebø og Asbjørn Rasmussen har startet krabbemottak på Å i Lofoten.

Flytter rederiet Nergård-konsernet flytter rederiet fra Harstad til Tromsø og samler alt under ett tak.

Ferskfiskordninga Ferskfiskordninga om høsten må videreføres. Det krever Båtsfjord Arbeiderparti.

Bifangst av makrellstørje Det er svært viktig at bifangst av makrellstørje blir registrert, skriver Fiskeridirektoratet.

Søknad for selfangst Nå nærmer vi oss søknadsfristen for å delta på årets selvfangst.

Ola flyr videre Ringnotreder Ola Olsen (57) flyr videre, tross konkursen i FlyViking. Neste flyselskap heter NextMove.

Torskeprisen ned Her er de dynamiske minsteprisene fra og med 26. februar:

Savnet 3.500 laks I desember rømte 3500 oppdrettslaks fra Troms fylkeskommune sin undervisningstillatelse-merd i Bergsfjorden på Senja.

Større tro på fisk Nordmenn flest har større tro på at fiskeri og sjømat skal bære landet inn i framtiden enn oljen. 

Endring for rekefelt Innført endring av grensene for området på Reisafjorden i Troms som er stengt for fiske etter reke med trål.

Økte makrellpriser Sildealgslaget setter opp minsteprisen på makrell til konsum.

Økte priser på NVG-sild Prisene på NVG-sild settes opp fra og med mandag.

Preget av dårlig vær Kuling- og stormbyge langs kysten i nord, holdt fiskerne i land det meste av forrige uke. Det resulterte i et labert resultat, da tallene skulle summeres opp.

Fikk lysestake på lina Kjent fisker fra Lofoten med uvanlig fangst.

Laks, torsk og makrell var viktigst Laks er den viktigste arten for norsk sjømateksport med over 68 prosent av den totale eksportverdien og 38 prosent av volumet.

Oppretter nytt investeringsfond Broodstock Capital har hentet 200 millioner kroner til et nytt investeringsfond for sjømatsektoren. Det skal kun investere i små og mellomstore bedrifter.

Uerkvoten opp Nærings- og fiskeridepartementet har fastsatt en totalkvote på 19 514 tonn uer i Norges økonomiske sone nord for N 65°20`, i fiskerisone ved Jan Mayen og i internasjonalt farvatn.

Fikk tilskudd til flytebrygge Etter lengtet behov for bygd i vekst, blir nå dekket.

Regulering av kolmule er klar I kyststatsforhandlingene om kolmule ble det den 7. desember inngått en avtale om ei totalkvote (TAC) på 1.387.872 tonn, noe som er i tråd med tilrådningen frå ICES.

Knappe 7000 tonn torsk For Nordsjøen og Skagerrak er det fastsatt en norsk kvote på 6 955 tonn i neste år reguleringer.

Bygger nytt kaianlegg NorSea Group Polarbase skal sammen med Hammerfest Havn KF bygge ny kai ved Polarbase til 60 millioner kroner.

Bygger nytt kaianlegg NorSea Group Polarbase skal sammen med Hammerfest Havn KF bygge ny kai ved Polarbase til 60 millioner kroner.

Røykla hele havna Hele havna i Honningsvåg ble røyklagt da en sjark begynte å brenne i natt.

Utseiling for havbrisling I forhold til kvotestørrelsen blir det kun anledning for ett fartøy å ta utseiling til fiske etter havbrisling.

Økte seikvoter i nord  Fiskeridirektøren har besluttet å øke torske- og seitrålernes maksimalkvoter i fisket etter sei nord for 62°N med 20 prosent.

Åpner nye fjordlinjer Fiskeridirektoratet har besluttet å åpne ytterligere et område innenfor fjordlinjen i Kvænangen - Reisafjorden - for fiske etter norsk vårgytende sild med not uavhengig av fartøylengde.

PDF-avis

Levert av Open Concept AS