×
Nyheter Debatt Kystfolk Langs kysten E-avis Rubrikk

Får millionstøtte til produksjon av torskehau

Tidligere denne måneden ble Fjordlaks innvilget 16 millioner kroner av Forskningsrådet. 600 millioner kroner ble fordelt på 54 bedrifter til innovasjonsprosjekter i næringslivet.

Med en forskningsstøtte på 16 millioner kroner, går Karlsøybruket i gang med produksjon av torskehau som skal gi førsteklasses protein.

– Midlene skal brukes til å utvikle en linje for effektiv produksjon av torskehau, sier HMS-kvalitetssjef Kevin Salbuvik i Fjordlaks til Nordlys.

Selskapet som eier både Karlsøybruket i Karlsøy kommune og Tufjordbruket i Måsøy, skal i samarbeid med Sintef inn i et prosjekt på det førstnevnte fiskebruket.

Karlsøybruket samarbeider med Sintef i spennende prosjekt. - Hvis det er interesse i fitnessmarkedet, vil vi muligens se nærmere på det etter hvert.

– Dette er et veldig spennende prosjekt, sier Kevin Salbuvik, HMS-kvalitetssjef ved Fjordlaks AS.

Han forteller at de har eksportert tørka torskehau til Nigeria.

- Dette er et veldig ustabilt marked i et urolig land. Eksporten har nesten stanset helt opp, sier han til avisen. Dermed har selskapet vurdert en annen anvendelse av hauene.

– Globalt er det en økende etterspørsel etter kvalitetsprotein. Torskehau er en ressurs som vi ønsker å utnytte. Derfor innledet vi et samarbeid med Sintef for å se hvordan vi kan utnytte proteinet i torskehodene, sier Salbuvik.

– Vi har nå klart å hente ut hele 93 prosent av proteinet i torskehodene og ender opp med et rent proteinpulver. Dette pulveret kan så brukes som ingredienser i andre produkter for å øke proteininnholdet. Vi legger hovedtyngden mot helse og beriking av eksisterende produkter, men hvis det er interesse i fitnessmarkedet, vil vi muligens se nærmere på det etter hvert, sier han.

Han sier at det er en bedre sammensetning av aminosyrer sammenlignet med for eksempel melkeproteiner.

Det er et ambisiøst volum de ser for seg, til sammen 4000 tonn hau som de mener skal kunne gi en omsetning på 100 millioner kroner.

På forsiden nå