×
Nyheter Debatt Kystfolk Langs kysten E-avis Rubrikk

- Feil om gruveavfall

Norske myndigheter tar feil når de tror at gruveavfall i Repparfjorden ikke er noe problem for naturen eller fisken. Det hevder leder i Kystfiskarlaget, Arne Pedersen.

- Ingen liten sak, mener leder i Kystfiskarlaget, Arne Pedersen.

- Norges Kystfiskarlag er imot at gruveavfall skal dumpes i Repparfjorden i Kvalsund kommune.  Gruveavfallet og giften fra produksjon havner midt i nåværende matfat og selvsagt i fremtidens matfat. Avfallsdynga, som dette utløser, blir så stor at den er utålelig for øyet dersom den blir lagt på land. Den legges derfor ut i sjøen. Det er trist at myndighetene ikke ser at dette er et dilemma både miljømessig og moralsk, skriver Pedersen, og fortsetter:

- Det er ikke så stor avstand mellom oss her lengst nord og de store matmarkedene ute i verden. Ryktene om norsk ja til gruvedumping har nådd fiskemarkedene og der er man redd for ryktet til norsk fisk.

- Å gi tillatelse til å dumpe 30 millioner tonn gruveavfall i Repparfjorden i Finnmark er ingen liten sak, som kun angår innbyggerne i Kvalsund, den berører i sterk grad norsk fiskerinæring. Reaksjonene fra fiskemarkedene viser at det ikke er slik myndighetene hevder, at gruvedumping i norske fjorder ikke er noe problem, verken for naturen eller omdømmet til norsk fisk. 

- Våre myndigheter tar her grundig feil.

På forsiden nå