×
Nyheter Debatt Kystfolk Langs kysten E-avis Rubrikk

Fikk sjelden fangst

Dette er den 55. berlevågfisken som noen sinne er registrert.

Morten Kaarby fikk en berlevågfisk utenfor Kjøllefjord tirsdag formiddag. Foto: Morten Kaarby

Selv om Morten Kaarby i Kjøllefjord hadde mer enn nok med å hale torsk over rekka, skilte et eksemplar seg kraftig ut. Nemlig en fisk som bare så vidt kunne minne om torsken han fikk utenfor Dyfjordnæringan.

Etter at han hadde levert juksafangsten på rundt 3000 kilo, kunne han sette seg ned med PC-en og google fisken. Det viste seg å være en såkalt Berlevågfisk. Og ifølge fiskipedia er det ikke tatt mer enn 54 slike fisker tidligere. Dermed er Kaarbys fisk det 55. kjente eksemplaret.

I Norge ble denne arten først beskrevet som en egen art av Kofoed i 1956, på bakgrunn av tre individer funnet på et fiskemottak i Berlevåg i Finnmark. Likheten var stor med den tallrike torskefisken alaskalyr (Theragra chalcogramma), som blir fisket Alaska, og navnet ble derfor Theragra finnmarchica. Siden den gang er 54norske individer kjent for vitenskapen. I 2008 ble det av Byrkjedal m. fl. presentert mange argumenter for at de norske og amerikanske populasjonene var av samme art, og dette er det gjeldende synet i dag.
 

På forsiden nå