×
Nyheter Debatt Kystfolk Langs kysten E-avis Rubrikk

Fôrsprengt sei blir tørrfisk for Afrika

Denne tørrfisken er i utgangspunktet verdiløs. Proppet av laksefôr er det ingen som vil ha den – bortsett fra nigerianerne.

Håvard Reløy fra Onøya på Helgeland fant et marked for seien som beiter på oppdrettsfôr. Foto: Øystein Ingilæ

I går kunne du lese at forskere hos Nofima og Havforskningsinstituttet mener at sei som beiter ved oppdrettsanlegg smaker like godt som annen sei. Det er det ikke alle langs kysten som er enig i, men ikke dermed sagt at den forsprengte seien er verdiløs. Tidligere i sommer møtte Kyst og Fjord Håvard Reløy med base på Onøya. Han har funnet et godt marked i Nigeria for fórseien fra Lurøy.

- Jeg har funnet en liten nisje på det afrikanske tørrfiskmarkedet. Jeg henger den selv og har klart å få den inn på det nigerianske markedet sammen med annen tørrfisk, forteller Håvard Reløy som er en av de få helårsfiskerne igjen i det tidligere aktive fiskerimiljøet i øykommunen på Helgelandskysten.

Selv har han base på Onøya som er knyttet sammen med Lurøya med en sju meter lang bru.

Tilgangen på sei som beiter ved oppdrettsanleggene er god, men den er som kjent ingen attraktiv fisk i det norske markedet. Alt er forsøkt for å finne anvendelse for denne fisken, men til liten nytte. Helt til de fikk seien på hjell og klarte å få den inn på det nigerianske markedet.

- For oss er heller ikke den tørkede seien spiselig. Den er svært feit, og får en rødlig farge i kjøttet. Men nigerianerne har likevel funnet anvendelse også for denne, sier Lurøyfiskeren.

På forsiden nå