×
Nyheter Debatt Kystfolk Langs kysten E-avis

Forstå det den som kan

Toine C. Sannes,

nestleder Miljøpartiet De Grønne i Nordland

Terje Søviknes ønsker å åpne nye leteblokker rett utenfor Lofotodden. SV er langt på vei enig med oljeministeren.

Forstå det den som kan. Men fylkesrådets innstilling er enstemmig positiv til oljeleiting utenfor Lofotodden, som ligger rett vest for det sårbare Nordland VI. Ap synger på den samme gamle visa, og ønsker flere arbeidsplasser i nord. Hvem er det ellers som fremdeles nynner med på refrenget? De Grønne deler fylkesrådets syn på at olja ikke har gitt store nok ringvirkninger i Nordland, men vi mener det er i overkant naivt å tro at mer boring i nord vil gi økte ringvirkninger i nord. Vi husker alle at Siv Jensen i valgkampen høstet stor applaus da hun lovte flere oljearbeidsplasser til Vestlandet, om LoVeSe ble åpnet for boring. Det er de samme vestlendingene som nå skal sikres jobb ved å bore i sårbare områder.

Enda mer uforståelig er det at SV i Nordland har satt sitt godkjenningsstempel på et høringssvar som sier ja takk til olje og fisk sammen, gjennom utvidelse av TFO. De vil at Søviknes skal «gå i dialog med Nordland Fylkes Fiskarlag», før han bestemmer seg for om han vil bore. Det burde være unødvendig, alle den tid Fiskarlaget har uttalt helt tydelig at de går imot åpning av blokkene utenfor Lofotodden.  Det er interessant nok kort tid siden SV uttalte gjennom stortingsrepresentant Haltbrekken, at TFO ordningen er som å ta Norge baklengs inn i fremtiden. De Grønne deler dette synet, men muligens ikke SV i Nordland?

Det som skjer med SV i posisjon, er trist for miljøet, men dessverre ikke noe nytt. Gang på gang ser vi at SV tar lett på sine miljølovnader, når det kommer til reell politikk i kommuner og nå på fylket. Partiet har fylkesråden for miljø, og man burde kunne forvente et sterkt miljøperspektivet i denne prinsipielt viktige innstillingen.

Miljøpartiet De Grønne mener at vi trenger flere sterke miljøstemmer i nord, ikke færre.  Men med SV sin tilslutning til tildeling av flere blokker, så tynnes det i rekkene. Det er ikke olja vi skal leve av i framtida. Vi skal blant annet leve av de fornybare ressursene som akkurat nå spreller potent utenfor Lofotodden og Vesterålen. Og som fører til hektisk aktivitet på sjø og på land, arbeidsplasser, aktivitet og optimisme. Disse ressursene skal vi hegne om, med eller uten hjelp fra SV. 

Og Søviknes skal holde fingrene langt fra matfatet.

På forsiden nå