Kyst og Fjord

Frykter kvoten er bortkastet

Jørn-Gunnar Jacobsen mener distriktskvoten er bortkastet for industrien på Nordkyn, dersom de 3.000 tonnene som er avsatt, tas før sommeren.

Administrerende direktør Jørn-Gunnar Jacobsen i Norwegian Fish Company, har behov for fisk hele året, ikke kun i mai.

  • Tekst:
  • Standard tekst
  • Standard tekst
  • Standard tekst

- Vi har hele tiden signalisert at for oss er det viktig å ha fersk fisk tilgjengelig hele året. Derfor ville distriktskvoten være en god hjelp i oppstartfasen. Men hvis det viser seg at reguleringen sørger for at fisket kanskje allerede er tatt før mai er over, er den kort og godt borkastet, sier administrerende direktør Jørn-Gunnar Jacobsen i Norwegain Fish Company, selskapet som står bak nyetablerte Finnmark Fisk i Mehamn.

Møtt med vantro
Reguleringen som kom fredag, der det ble lagt opp til et kappfiske med 10.000 kilo som makismalkvote for hver deltakere, ble møtt med vantro lokalt på Nordkyn. Både ordfører Trond Einar Olaussen i Gamvik kommune og Stine Akselsen i Lebesby kommune, utrykket et umiddelbart sinne over fordelingsnøkkelen som ble benyttet, og ber Fiskeriminister Per Sandberg gripe fatt i saken før fisket starter, med krav om omgjørelse.

Hvis ikke blir det et kappfiske uten sidestykke utenfor Nordkyn i mai, der det gjelder å sikre seg sin part. For foredlingsbedriftene starter imidlertid fisket på verst tenkelig tidspunkt, ettersom det som regel aldri er mangel på torsk i mai.

- Ber om fiasko
Også tidligere statssekretær Ronny Berg er overrasket over fordelingsnøkkelen. Han formelig nedsabler Fiskeridirektoratets opplegg for «Mehamn-kvoten.» Han er klokkeklar på at det ikke var dette departementet ba om, skriver avisa Finnmarken.

- Man skal være varsom med å påstå at direktoratet bevisst har gått inn for å spenne bein for distriktskvoten, men dette opplegget er å be om fiasko. Jeg skjønner det godt om noen påstår direktoratet også ønsker fiasko, sier Berg til avisa.
Han var statssekretæren i Nærings- og fiskeridirektoratet som jobbet videre med fiskeriminister Per Sandbergs løfte om ekstrakvote på et folkemøte i Mehamn. 
Berg Nordkyn-ordførerne har kommet med. Og jeg støtter deres krav om at fiskeriministeren bør gripe inn, sier Berg

Opprettet 23.04.2018 11:00. Sist oppdatert 23.04.2018 11:00

Kommenter via Facebook

Øker hysekvoten Fiskeridirektøren har besluttet å refordele hyse nord for 62°N for å legge til rette for at norsk totalkvote kan utnyttes fullt ut.

Økt pris for torsk Økning i minsteprisen for torsk og kongekrabbe - nedgang for sei.

Stenger snurrevad-felt Fiskeridirektøren stenger med øyeblikkelig virkning to områder på Sværholt og Slettnes i Finnmark for fiske med snurrevad.

Økte sildekvoter På bakgrunn av gjennomgått kvoteregnskap for 2017 økes kvotene på fartøynivå i fiske etter sild i Nordsjøen og Skagerrak i 2018.

Elever satt pris på Elever fra Vardø videregående skole, Øksnes skole og Husøy skole viste hva fiske og villfanget sjømat betyr for dem, og ble de utvalgte i Norges Råfisklags skolekonkurranse «sjømat og ungdom».

Stopp i fiske Melding fra Fiskeridirektøren om seifiske.

Stenging av et område Området Opnan i Finnmark er stengt for fiske med snurrevad

Uoffisiell verdensrekord 17 år gamle Jørgen Andreassen fra Røst har satt uoffisiell verdensrekord i tungeskjæring.

Svindlet Garantikassen En fisker står tiltalt for grovt bedrageri mot Garantikassen for fiskere.

12 vil fiske størje I alt 12 har meldt interesse for å fiske makrellstørje, melder Fiskeridirektoratet.

Ny håndbok om fiskevelferd Forskere har laget en håndbok som gir forskningsbaserte råd om oppdrettslaksen.

Hurtigbåt traff isflak Hurtigbåten Fløyfjell traff et isflak mellom Tromsø og Finnsnes. 35 passasjerer ble sendt til Harstad med taxi.

Dramatisk vinter Det har vært en dramatisk vinter for tørrfiskprodusentene i Vesterålen, skriver nettavisen Vesterålen Online.

Sa nei til Cermaq Teknisk utvalg i Øksnes har sagt nei til at Cermaq skal få utvide kapasiteten på Djupeidet ved Tindsøya i Øksnes Vestbygd.

Nye minstepriser rognkjeksrogn Norges Råfisklag og Sjømat Norge er blitt enige om nye minstepriser for rognkjeksrogn.

Minstepriser for taskekrabbe Norges Råfisklag og Sjømat Norge er blitt enige om nye minstepriser for taskekrabbe gjeldende fra og med 3. april 2018.

Fisker funnet omkommet En mann i 60-årene ble funnet omkommet i sjøen i Hamarøy tirsdag kveld.

Tente varde mot oljevirksomhet De markerte for syvende gang mot petroleumsaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Øker seikvotene Trålerne nord for 62° får ti prosent mer seikvote.

Brosjyre for kaisalg Nå er det utarbeidet ny brosjyre for fiskere som driver med kaisalg.

Krabbemottak på Å Magnus Lillebø og Asbjørn Rasmussen har startet krabbemottak på Å i Lofoten.

Flytter rederiet Nergård-konsernet flytter rederiet fra Harstad til Tromsø og samler alt under ett tak.

Ferskfiskordninga Ferskfiskordninga om høsten må videreføres. Det krever Båtsfjord Arbeiderparti.

Bifangst av makrellstørje Det er svært viktig at bifangst av makrellstørje blir registrert, skriver Fiskeridirektoratet.

Søknad for selfangst Nå nærmer vi oss søknadsfristen for å delta på årets selvfangst.

Ola flyr videre Ringnotreder Ola Olsen (57) flyr videre, tross konkursen i FlyViking. Neste flyselskap heter NextMove.

Torskeprisen ned Her er de dynamiske minsteprisene fra og med 26. februar:

Savnet 3.500 laks I desember rømte 3500 oppdrettslaks fra Troms fylkeskommune sin undervisningstillatelse-merd i Bergsfjorden på Senja.

Større tro på fisk Nordmenn flest har større tro på at fiskeri og sjømat skal bære landet inn i framtiden enn oljen. 

Endring for rekefelt Innført endring av grensene for området på Reisafjorden i Troms som er stengt for fiske etter reke med trål.

PDF-avis

Levert av Open Concept AS