×
Nyheter Debatt Kystfolk Langs kysten E-avis Rubrikk

– Har satelittmerket fem Formel 1-fisker

Forskere har i år festet satellittmerker i totalt fem "formel-1-fisker" på rundt 250 kilo. Den ene er den nordligste som noen gang er gjort.

Makrellstjørja er verdens største tunfiskart. Norge er den nordligste utbredningsgrensa for arten, og i år er den norske totalkvoten på 312 tonn Foto: Gunnar Didriksen/Havforskningsinstituttet

Det opplyser Havforskningsinstituttet.

Nordligste merking
Én av fiskene fanget de ved Runde – det er den nordligste satellittmerkinga av verdens største tunfiskart som er gjort. Utvalgte, frivillige stangfiskere har i tillegg merket ni makrellstørjer med konvensjonelle plastmerker.
– Norge er størja sin nordlege yttergrense, så vi er utrolig spente på å lære mer om vandringa til disse fiskene, sier havforskar Keno Ferter.

Ingen nyheter er gode nyheter
Om ett år skal satellittmerkene etter planen løse seg ut, flyte opp og sende data hjem. Først da kan forskerne beregne hvor de har vært. 
– Ingen nyheter er gode nyheter, for satellittmerkene vil også løse seg ut om makrellstørja skulle dø. Siden vi ikkj har mottatt noe fra merkene, betyr det at fiskene svømmer rundt med dem, forklarer Ferter.

På forsiden nå