×
Nyheter Debatt Kystfolk Langs kysten E-avis Rubrikk

Havforskningsinstituttet fjerner alle lyttebøyene sine for sildefiskerne

Havforskningsinstituttet tar opp og fjerner alle sine lyttebøyer i Frakkfjorden og Olderfjorden slik at sildefiskerne får mulighet til å fiske i disse fjordene.

Kystvakten bisto forskerne med å hente inn alle de 78 lyttebøyene og tilhørende utstyr. Nå blir bøyene oppbevart på land fram til sildefisket er over. Foto: Havforskningsinstituttet/Rune Nilsen

Bøyene settes ut igjen når fisket er ferdig, melder instituttet på sine nettsider.
– I begge fjordene er det stort sildefiske i desember og januar. I fjor fikk vi tilbakemelding om at lyttebyene var i veien for fiskerne. Da valgte vi å ta dem opp, og i år følger vi samme prosedyre, forteller havforsker og prosjektleder Pål Arne Bjørn.

Les også: Her blir kysttorsken lyttet til 

Lytter etter torsken
Bøyene er satt ut for å gi forskerne mulighet til å undersøke hvordan torsken i de to fjordene beveger seg, blant annet for å se hvordan de blir påvirket av lakseoppdrett. Nå tar forskerne en pause i registreringen:
– Med unntak av et par strømmålere, ble alt av ankring, blåser og hydrofoner tatt opp i helgen – med god hjelp av Kystvakten. Det er snakk om mange kilometer med tau som hører til de 78 bøyene, forteller forskeren.

Legges ut igjen i januar/februar
Alle målerne er registrert i Barentswatch slik at fiskerne får dem opp på kartene sine.
– Disse registreringene blir fjernet i løpet av kort tid, og blir lagt inn på nytt når bøyene settes ut igjen i månedsskiftet januar/februar, sier Bjørn.

Frakkfjorden

Kart over utsettet som ble gjort i Frakkfjorden, Bergsfjord/Langfjorden, Olderfjorden, samt et oversiktskart som viser den enkelte fjords plassering i Loppa og Kvænangen. Plasseringen av lyttebøyer ("telemetri" i tegnforklaringa) er indikert for Frakkfjorden og Olderfjorden. Studier med telemetri i Langfjord/Bergsfjord blir satt i gang først i 2020. Den akustiske loggeren eller lyttebøyen er vist lengst nede til høyre, med de akustiske merkene til venstre for seg. Det er to merkestørrelser, avhengig av størrelsen på torsken. Loggeren er ikke på samme skala som merkene, den er omlag 40-50 cm lang, alt etter modell.

På forsiden nå