×
Nyheter Debatt Kystfolk Langs kysten E-avis Rubrikk

Havnet på billigsalg

Rekordfangsten på 39,5 tonn makrellstørje ga langt mindre penger i kassa enn forventet. Totalverdien ble på bare 2,5 millioner kroner. – Jeg er skuffet, sier skipper Tore Hillersøy.

Tore Hillersøys historiske fangst av makrellstørje ga langt mindre inntekt enn forventet. – Klart vi er skuffet, sier fiskeren. Foto: Dag Erlandsen

Dermed må forventningene til dette fiskeriet skrus kraftig ned. Ifølge årets utgave av Havforskningsrapporten kan én enkelt makrellstørje omsettes for flere millioner kroner. Verdensrekorden ble satt i januar 2013, da én størje på Tsukiji fiskemarked i Tokyo visstnok gikk for utrolige 10 millioner norske kroner.

Fangsten fra «Hillersøy» var ikke akkurat der.

- Markedet var for dårlig forberedt. Ingen hadde tro på at vi skulle få dette til. Det var selvsagt ikke gjort noe forhåndssalg, ingen hadde forberedt seg på det som skulle komme. Og ingen hadde markedsførte hvilken fantastisk kvalitet vi kunne bringe på land. Når 190 størjer flommer inn i dette markedet, fra et land som er helt ukjent i størjesammenheng, blir volumet til slutt et problem. Vi skulle tatt 25 størjer, ikke 190 i ett kast, sier en frustrert Hillersøy til Kyst og Fjord.

Totalt tok de på land 30,9 tonn størje, sløyd og hodekappet. Gjennomsnittsprisen endte på snaut 81 kroner kiloet, drøyt det dobbelte av prisen på hvalkjøtt. Da «Hovden Viking» landet 21 størjer i fjor, var kiloprisen på 100-200 kroner. I gjennomsnitt oppnådde hver av de 190 størjene en stykkpris på 13.158 kroner.

- Spesielt Japan skuffet. Frakteprisen dit var jo enorme; 70 kroner kiloet, så det bli ikke mye igjen. Fisken som gikk til Spania endte som tunfiskhermetikk; lite å hente der også. Det vi tjente mest på, var faktisk det norske sushimarkedet. Pluss det som gikk til London og Paris.

- Totalt for de to sesongene vi har vært på størja, har det blitt utgifter på 1,2 millioner kroner, altså nesten halvparten av fangstinntekten. Fiskeriet innebærer store omkostninger, blant annet EU-inspektør. Vi føler vi har gjort en dugnad for fiskeri-Norge, uten noen form for støtte eller oppbacking. Det er godt å ha vært med på å gi landet en skikkelig overraskelse. Men skal dette bli et lønnsomt fiskeri, må mye gjøres annerledes i framtida, sier han.

På forsiden nå