×
Nyheter Debatt Kystfolk Langs kysten E-avis Rubrikk

Hyller skreien i Vikna

Den 16. skreifestivalen er i gang i Rørvik. Ingen sør for Lofoten kan vise til det samme engasjementet for «vandrefisken».

Daniel Ofstad Hansen fra Rørvik er en av mange som syns skrei er gøy. Foto: Linn Ofstad.

- Været er på plass, og vandreteateret er godt i gang. Vi regner med at dette skal gå bra, sier styreleder Anne Grete Walaunet til Kyst og Fjord. Men hun tør ikke spå hvor mange som kommer.

Fra i dag torsdag braker det løs: Næringskonferansen «Et hav av muligheter», Skrei-Quiz, reiselivsseminar, Vandsøyadag, eksotiske smaksopplevelser, fiskekonkurranse, kortfilm, vandreteateret «Rørvik, den første lille by på en øy», Fiskarbondens marked, auksjon, pubkveld med levende musikk, lygarkveld samt gospelkveld er noen av punktene i det rikholdige programmet.

Det som begynte som en liten skreifest i et havnelager for 14 år siden, har nå blitt et av de største og mest særegne arrangementene i Ytre Namdal. Festivalen lokker nemlig med mer enn bare fersk fisk av det rette slaget.

- Vi priser skreiens under på så mange måter, for de som vil hygge seg i maritimt miljø, ta del i kystkulturen gjennom ulike arrangement, og – ikke minst – nyte nasjonalkosten fersk skrei, lever og rogn, sier Walaunet, som har hatt noen hektiske dager de siste ukene.

- Skreien har vært viktig for folket på Vikna i århundrer og er det fortsatt etter tusenårsskiftet. Sør for Lofoten er det ikke noe annet sted der skreifisket har – og har hatt – slik betydning som i Vikna, sier hun.

Målet med Skreifestivalen er å skape trivelig miljø for lokalbefolkningen og tilreisende. Festivalen skal bidra til refleksjon og diskusjon når det gjelder betydningen fiskeriene har for landet og regionen, hva det bidrar med av arbeidsplasser, både direkte og indirekte, fiskerens levekår, bruken av ressursene i havet, fiskerfamilienes levekår og ikke minst verdiskapingen for lokalsamfunnet.

På forsiden nå