×
Nyheter Debatt Kystfolk Langs kysten E-avis Rubrikk

Industrijobben var bedre enn sitt rykte

- Det å jobbe på fiskebruk har fått for dårlig rykte, sier Trym Kleppe (22). Han er utdannet kokk, og mistet jobben sin på grunn av koronaen.

Kystfolk

Trym trives godt i jobben på fiskebruket i Lødingen, og klager ikke over at han måtte skifte yrke. Filetering er han dreven i. Foto: Liv-Karin Edvardsen

- Det lå an til å bli et godt år, det så ut til at jeg skulle tjene godt. Men 13. mars var det stopp, og full krise. Telefonen kimte i ett, folk ringte inn avbestillinger. Det ble nedbemanning inntil et minimum, og jeg ble permittert, forteller Trym Kleppe om fjorårets inntreden av koronaen på arbeidsplassen hans, Thon Hotels i Harstad.

Her hadde han jobbet som kokk i to år, og to år som kokkelærling før det. Utdannelsen tok han på Rå Videregående skole på Borkenes i Kvæfjord.

Nå ble det rolige dager for den unge kokken, og en helt annen tilværelse enn det stresset yrket hans innebærer.

- Ja, du må være påslått på kjøkkenet, det går ikke an å gå og svime rundt der, kommenterer han. Og forteller litt om barndommen sin og hvorfor han valgte å bli kokk.

kystfolk 2

Trym er glad i å fiske, her med flott lakse-fangst. (Foto: Privat)

Hadde alltid bærspann med
- Jeg har alltid laget mat. Det var i sjetteklassen jeg fant ut at jeg skulle bli kokk. Opprinnelig kommer jeg fra Gullesfjord i Kvæfjord kommune. Jeg er oppvokst med å høste av naturen, jeg kommer fra en familie som likte å være mest mulig sjølberga. Jeg satt i bæremeisen og fiska sjøørret, var vel bare to år da, ler han.

- På skolen, når klassen min skulle ut på tur, hadde jeg alltid bøtta med og plukka bær. For jeg syntes ikke det var noe gøy å gå på tur bare for å gå på tur liksom. Lærerne tok etter, de begynte også å ha med seg bærspann, forteller han.

Den unge, ivrige sankeren plukket bær og kantareller for salg. Da han gikk i ungdomsskolen plukket han hele 40 kilo kantareller som han solgte til lærere og andre. Han tok også i på tungeskjæring, og var med på havet og fisket.

Tatt hånd om fileteringen
For en aktiv kar som Trym var det ikke særlig tilfredsstillende å bli sittende uten jobb slik tilfellet var i fjor. I tre måneder har han nå jobbet hos Lofoten Sea Products AS, som fiskebruket i Lødingen heter.  Han trives godt med jobben her, og angrer slett ikke at han tok i på den.

- Jeg er kompis med sønnen til Lisbet Kristine Hansen som er daglig leder for fiskebruket her. Han kontaktet meg om jobb på bruket, for han visste at jeg gikk ledig. Da jeg ble permittert i fjor, var jo skreisesongen over. Jeg har fått med meg at det var manko på folk i fiskeindustrien, så tanken var ikke så fjern. Jeg hadde ingenting å tape, så jeg ville prøve, sier Trym.

Dermed ble det sløying, filetering, pakking og torgsalg på Trym fra januar av.

- Jeg fikk ansvar for torgsalget, vi har en bil som vi selger fra på torget her i Lødingen, forklarer han.

Lærekurven ble ganske bratt for Trym, men han har heldigvis den egenskapen at han ser positivt på nye utfordringer. Noe av det vanskeligste var å lære seg å håndtere sløyemaskinen som han ikke var helt enig med i begynnelsen.

- Med hodekapperen er det en egen teknikk, og da jeg fikk til den, så ble jeg fast på hodekappingen. Vi er fire som jobber her. Jeg har tatt hånd om fileteringen, jeg liker å tro at jeg er ganske dreven der, sier han med et snev av stolthet i stemmen.

Lange dager
Lofoten Sea Products er eneste mottak i Lødingen, og det kom inn mange båter og mye fisk, slik at arbeidsdagene ble lange og harde for unge Kleppe.

- Alle Lødingen-båtene leverer her, men vi har også hatt fremmedbåter helt fra nede i Møre og Romsdal. Vi har også Harstad-båter som kommer hit og leverer, siden det ikke er noen som tar imot der, det blir jo en seks-syv timers gange hit.

- Den hardeste dagen var da det ankom åtte tonn rundfisk klokken ti på tolv om kvelden. Da hadde jeg allerede jobbet i tolv timer, forteller han.

Han sier at det mest har gått i sei, for skreien uteble. Og at det har vært en god sesong, og kaster blikket bort på fabrikksjefen, Marzena Mazuer, som nikker bekreftende.

- Sesongen her på bruket starter jo i august og varer til nå, og dette har vært den beste sesongen siden 2017, forklarer hun.

Da Kyst og Fjord var innom før påske, holdt de på å vaske ned produksjonshallene.

Kvalitet betaler seg
Ellers oppsummerer Trym dette om sin jobb på fiskebruket:

- Her får man det man arbeider for. Det er bedre betalt enn å sitte og vente på utbetaling fra NAV. Jeg trives godt her. Man kan jo ikke jobbe der man ikke trives i det hele tatt, tenker jeg. Jeg har tatt av meg 14 kilo på disse tre månedene, jeg hadde jo gått opp i vekt da jeg var permittert og ble sittende mye i ro.

Han har kokkens «briller» på seg når det gjelder kvalitet på råstoff.

- Man ser forskjell på båtene og det de leverer. De fleste prøver jo å holde god kvalitet. Så kommer enkelte båter inn med fisk som er dårlig bløgget, og i dårlig forfatning. Når man er kokk så vet man å verdsette kvalitet. Kvalitet betaler seg. Jeg sier ifra til fiskerne som ikke holder god standard. Dårlig fisk fører til reklamasjon og bare trøbbel, og til slutt blir den kassert. All fisken inn her skal være fersk og holde god kvalitet, understeker Trym som ikke er fremmed for å jobbe på fiskebruket neste sesong dersom han fremdeles står uten fast jobb.

Sjark og restaurant-drøm
Han har nylig vært i jobbintervju på det nye Thon-hotellet som nå oppføres i Svolvær. Han har også vært i kontakt med Ytterstad-eide Lødingen Brygge som skal starte et nytt spisested, her har han mulighet for jobb som kokk i mai og juni, i første omgang.

- Jeg har lyst å få til noe her i Lødingen, men folk her er litt dårlige til å bruke de tilbudene som er her. Det gjør det vanskelig å skulle starte noe nytt, sier han.

Trym fremstår som en positiv og foretaksom kar som øyner muligheter, selv i en vanskelig tid. Han har idéer, som kan bli til planer og virkelighet. Da trenges ungt mot, og tilstrekkelig tro på seg selv, og det har han. Samtidig er han realistisk i sin tankegang.

- Nå begynner det jo faktisk å bli kult å være fisker igjen. Men det er ikke lett å komme inn i fiskeriet, enten må man ha mye penger, eller være født inn i det. Jeg har gått med tanker om å kjøpe sjark i lag med en kompis, men det ligger nok fram i tid. I så fall måtte jeg fått til en kombi, å jobbe 60 prosent som kokk. Drømmen hadde vært å fiske til egen restaurant, sier 22-åringen med et stort smil.

Du kan følge Trym på Instagram her.

Kystfolk 3

Da koronaen slo inn over landet, mistet Trym jobben sin som kokk på Thon-hotellet. (Foto: Privat)

På forsiden nå