×
Nyheter Debatt Kystfolk Langs kysten E-avis Rubrikk

- Kan ikke ta privilegiene for gitt

Leder i Fiskarlaget Nord, Roger Hansen, advarer mot å ta dagens privilegier for gitt. Han frykter at de omfattende endringene næringen står overfor i ytterste konsekvens kan sette deltakerloven på spill.

Roger Hansen er klar for ny organisering av Norges Fiskarlag. Det mener han vil være viktig for at fiskerne blant annet ikke skal miste sine privilegier. Foto: Øystein Ingilæ

Det mener han vil være kroken på døren for fiskerinæringen slik vi kjenner den i dag.

- Vi må vokte oss vel for å ta privilegiene våre forgitt. Uten deltakerloven i ryggen vil ikke fiskeren lengre disponere over fiskeressursene. Krefter som gjerne vil inn og overta retten til å høste av havet disponerer langt større økonomi enn det vi fiskerne representerer. Helintegrert og vertikalt integrert, det er det mange helst ser at vi blir, vi fiskere, framholdt Hansen i sin åpningstale til årsmøtet I Fiskarlaget Nord.

Her pekte han på mange av forslagene i meldingen som han frykter kan føre denne veien. 

Må tenke på neste generasjon
Under årsmøtet som gjennomføres i Tromsø torsdag og fredag, får kvotemeldingen en sentral rolle. Årsmøtedelegatene skal være med på å forme Fiskarlaget Nords synspunkt på meldingen som vil få en avgjørende betydning for framtidens fiskerinæring.

I åpningstalen advarte Hansen mot å komme opp i en situasjon der økonomiske muskler avgjør for hvor fisk skal leveres, og hvem som skal kunne levere den. 

- Vi bør også ha i tankene neste generasjon fiskere. Det må være et mål å bygge en kystfiskeflåte som også morgendagens fiskere kan komme opp og overta, slik at den aktive og selveiende fiskeren forblir en del av den norske fiskerinæringen.

Fiskarlagslederen oppfordret samtidig til  å lytte til dem som er avhengige av, og som har forventninger til kystfiskeflåten, både i kystsamfunn og industri, når Fiskarlaget Nord nå skal ta stilling til hvordan man ønsker et nytt kvotesystem utformet. 

Fiskarlaget

Roger Hansen sendte en klar melding til ledelsen i Norges Fiskarlag om at nå forlanger Fiskarlaget Nord en større rolle.

Fiskarlaget må endres
Fiskarlagslederen kom selvsagt ikke utenom organiseringen av Norges Fiskarlag i sin åpningstale. Organiseringen vår en sentral plass under årsmøtet, ikke minst etter at administrasjonen i forkant har gått ut og advart mot dagens organisasjonsmodell der den minste flåten har tapt sin styrke til fordel for de største.

 - Som vi og skal diskutere i morgen så gjelder dette mer enn noen gang Fiskarlaget Nord direkte, nå er vi i konkurranse også internt i Norges Fiskarlag og vi må innta en ny posisjon, framholdt Hansen til organisasjonsdebatten som står på dagsordenen fredag.

Styrelederen mener utvikling man har sett i Norges Fiskarlag i ytterste konsekvens kan utfordre den legitimitet organisasjonen har.

I åpningstalen var han helt klar på at det raskt må store endringer til. 

- Jeg vil si vi er i en situasjon hvor vi enten omstiller, eller så risikerer vi å forvitre. 

- Og da snakker jeg om kystorganisasjonene generelt, framholdt Roger Hansen i sin åpning av årsmøtet I Fiskarlaget Nord. 

Dermed la han grunnlaget for en debatt som sannsynligvis vil få store konsekvenser for Norges Fiskarlag den kommende tiden.

På forsiden nå