Kyst og Fjord

Klart for skreifestivalen

I dag starter skreifestivalen i Vikna, få uker etter skreifestivalen på Myre. - Egentlig er det jo vår festival som er nummer én, siden vi har holdt på i 20 år nå.

Skreifestivalen vil ha oppsetninger av vandreteateret. Her fra en av øvelsene.

Foto: Anne Grete Walaunet
  • Tekst:
  • Standard tekst
  • Standard tekst
  • Standard tekst

Dag Erlandsen

dag@kystogfjord.no

Det sier prosjektleder Anne Grete Nygård Walaunet til Kyst og Fjord. Hun er til daglig ansatt i Kystmuseet Norveg i Rørvik, og museet har også en sentral plass i arrangementet.

- Men siden skreien kommer seinere til Vikna enn Vesterålen, må også festivalen nødvendigvis komme etter, legger hun til.

Nesten 100 unger tjuvstartet med Barnas Studietur på Nordbruket tirsdag formiddag. I dag onsdag er det Barnas Skreifestival med to forestillinger på Heimbrygga i regi av Kystmuseet Norveg og mellom forestillingene er det et fargesprakende Rogntog med ca. 250 barnehagebarn i Rørvik sentrum. På kvelden er det konsert med Variabel på Kysthotellet, og deretter er festivalen skikkelig i gang fra torsdag.

Dugnad

20-årsjubilanten er et skikkelig dugnadsprosjekt, der ikke en gang prosjektlederen vet hva som er totalbudsjettet.

– Aktørene har sine egne budsjetter og trår til med egne midler. Ta for eksempel flere ekstraturer med hurtigbåten «Foldafjord», teater med 100 amatørskuespillere eller innsats fra voksenopplæringa, som stiller med eksotisk tilbereding av skrei signerte våre nye landsmenn. Skal noen regne på dette, kommer man fort opp i flere hundre tusen kroner, men noen slik utregning tviler jeg på at noen har gjort, sier hun.

Fremveksten av en kystby

Det var særlig på slutten av 1800-tallet at folketallet i Vikna på alvor tok fart. I perioden 1876 – 1891 økte befolkningen med over 40 prosent, og kystbyen Rørvik begynte å vokse fram. Fredag skal historien gjenskapes, med premiere på vandreteateret «Rørvik… den første lille by på en øy..». Catrine Telle har regissert forestillinga, som teller i overkant av 100 amatørskuespillere og 15-16 scener/tablåer.

- Da blir det mørklagt i Rørvik sentrum. Vi skal tilbake til 1907, sier Nygård Walaunet.

I alt skal publikum i grupper vandre gjennom sentrum 14 ganger i løpet av helga.

Vandsøya

Vandsøya er en annen historisk plass i Vikna. Her blir det action, med 30-40 båter og skreifiske live, base på Sverresborg, den indre sjømannsmisjons base her ute gjennom mange år, og ekstraturer med buss og båt for at folk skal få oppleve det ekte skreifisket. Fisketur med skipper på Namdalskysten og fiskekonkurranse fra land eller båt er andre tilbud i samme kurven. Skrei-quiz på Heimbrygga, og kokkekurs på Ytre Namdal videregående skole er heller ikke langt unna, heller ikke rorbupub med levende musikk, skreidag med fiskarbondens marked, pubkveld hos Folla Kystlag eller havets festbord ved Kysthotellet Rørvik.

- Vi har jobbet hardt for at 20-årsjubileet blir husket. Nå tror vi at vi skal kunne ha noe for enhver smak, sier Anne Grete Nygård Walaunet.

Opprettet 14.03.2018 07:35. Sist oppdatert 14.03.2018 07:35

Kommenter via Facebook

Stenger snurrevad-felt Fiskeridirektøren stenger med øyeblikkelig virkning to områder på Sværholt og Slettnes i Finnmark for fiske med snurrevad.

Økte sildekvoter På bakgrunn av gjennomgått kvoteregnskap for 2017 økes kvotene på fartøynivå i fiske etter sild i Nordsjøen og Skagerrak i 2018.

Elever satt pris på Elever fra Vardø videregående skole, Øksnes skole og Husøy skole viste hva fiske og villfanget sjømat betyr for dem, og ble de utvalgte i Norges Råfisklags skolekonkurranse «sjømat og ungdom».

Stopp i fiske Melding fra Fiskeridirektøren om seifiske.

Stenging av et område Området Opnan i Finnmark er stengt for fiske med snurrevad

Uoffisiell verdensrekord 17 år gamle Jørgen Andreassen fra Røst har satt uoffisiell verdensrekord i tungeskjæring.

Svindlet Garantikassen En fisker står tiltalt for grovt bedrageri mot Garantikassen for fiskere.

12 vil fiske størje I alt 12 har meldt interesse for å fiske makrellstørje, melder Fiskeridirektoratet.

Ny håndbok om fiskevelferd Forskere har laget en håndbok som gir forskningsbaserte råd om oppdrettslaksen.

Hurtigbåt traff isflak Hurtigbåten Fløyfjell traff et isflak mellom Tromsø og Finnsnes. 35 passasjerer ble sendt til Harstad med taxi.

Dramatisk vinter Det har vært en dramatisk vinter for tørrfiskprodusentene i Vesterålen, skriver nettavisen Vesterålen Online.

Sa nei til Cermaq Teknisk utvalg i Øksnes har sagt nei til at Cermaq skal få utvide kapasiteten på Djupeidet ved Tindsøya i Øksnes Vestbygd.

Nye minstepriser rognkjeksrogn Norges Råfisklag og Sjømat Norge er blitt enige om nye minstepriser for rognkjeksrogn.

Minstepriser for taskekrabbe Norges Råfisklag og Sjømat Norge er blitt enige om nye minstepriser for taskekrabbe gjeldende fra og med 3. april 2018.

Fisker funnet omkommet En mann i 60-årene ble funnet omkommet i sjøen i Hamarøy tirsdag kveld.

Tente varde mot oljevirksomhet De markerte for syvende gang mot petroleumsaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Øker seikvotene Trålerne nord for 62° får ti prosent mer seikvote.

Brosjyre for kaisalg Nå er det utarbeidet ny brosjyre for fiskere som driver med kaisalg.

Krabbemottak på Å Magnus Lillebø og Asbjørn Rasmussen har startet krabbemottak på Å i Lofoten.

Flytter rederiet Nergård-konsernet flytter rederiet fra Harstad til Tromsø og samler alt under ett tak.

Ferskfiskordninga Ferskfiskordninga om høsten må videreføres. Det krever Båtsfjord Arbeiderparti.

Bifangst av makrellstørje Det er svært viktig at bifangst av makrellstørje blir registrert, skriver Fiskeridirektoratet.

Søknad for selfangst Nå nærmer vi oss søknadsfristen for å delta på årets selvfangst.

Ola flyr videre Ringnotreder Ola Olsen (57) flyr videre, tross konkursen i FlyViking. Neste flyselskap heter NextMove.

Torskeprisen ned Her er de dynamiske minsteprisene fra og med 26. februar:

Savnet 3.500 laks I desember rømte 3500 oppdrettslaks fra Troms fylkeskommune sin undervisningstillatelse-merd i Bergsfjorden på Senja.

Større tro på fisk Nordmenn flest har større tro på at fiskeri og sjømat skal bære landet inn i framtiden enn oljen. 

Endring for rekefelt Innført endring av grensene for området på Reisafjorden i Troms som er stengt for fiske etter reke med trål.

Økte makrellpriser Sildealgslaget setter opp minsteprisen på makrell til konsum.

Økte priser på NVG-sild Prisene på NVG-sild settes opp fra og med mandag.

PDF-avis

Levert av Open Concept AS