×
Nyheter Debatt Kystfolk Langs kysten E-avis Rubrikk

- Krabben vil etablere seg helt sør til Trøndelag

En fersk forskningsrapport slår fast at kongekrabben vandrer sørover i et tempo langt over det forskerne hadde forventet.

Nofima slår fast at kongekrabben sprer seg raskere enn ventet, og at den vil etablere seg i en rekke nye fjorder sørover kysten. Foto: Nofima

Kongekrabben vil i nærmeste fremtid etablere seg i  Altafjorden, Lyngenfjorden, Ullsfjorden, Balsfjord og Malangen, slår Nofima fast i en forskningsrapport som ble klar før ferien. 

Nofimaforsker

Sten Siikavuopio, forsker på Nofima, tror kongekrabben kan vandre helt ned mot Trøndelag.

Kongekrabben har stor vandringsvilje, gjerne flere kilometer om dagen.  Det viser seg også at den kan vandre i grupper og vil etablere seg i dype og kalde kystområder, som fjordene i Troms.

Nofima-forsker Sten Siikavuopio er en av forskerne bak forskningsrapporten.
- Vandringen skjer litt fortere enn mange hadde forventet. Den vandrer temmelig lange avstander, og gjerne flere kilometer om dagen, sier Siikavupio i en pressemelding fra Nofima.

Den ideelle temperaturen for kongekrabben er tre grader, men den klarer seg godt i temperaturer på mellom 8 og 12 grader. Derfor kan den trekke inn i dype fjorder i kalde kystområder.

Med vandringsvilje og hun-krabber som kan legge mellom 250.000 og 500.000 egg, kan spredningen inn i nye fjorder gå raskere enn før antatt. 

Forekomst av kongekrabbe i norske farvann ble første gang dokumentert i 1977. I 2018 ble det fisket 2310 tonn kongekrabber til en fangstverdi på 391 millioner kroner. Det er allerede betydelige fangster av kongekrabben i Nord-Troms, blant annet i Kvænangen og Karlsøy.

Siikavuopio blir ikke overrasket dersom det kan fiskes etter kongekrabbe helt ned mot Trøndelag i løpet av noen ti-år.

Akvaplan Niva har hatt prosjektledelsen for studien som er finansiert av Regionale forskningsfond Nord. Rapporten heter «Kongekrabbens vandring fra øst mot vest i Nord-Norge». I arbeidet er det blant annet brukt fangstdata fra 2000 og fram til 2018. I 2008 ble det utenfor kvoteregulerte området fritt fiske etter kongekrabbe. Dette ble gjort for å hindre videre spredning, men fangstdata indikerer at krabben har vandret videre og etablert seg i nye kystområder.

Kongekrabben vi har langs kysten er rød kongekrabbe som er en av frem arter tilhørende familien Lithodidae. Det er en kaldvannsart som foretrekker temperaturer fra 1 til 7 grader. Voksne kongekrabber tåler temperaturer helt fra -1,6 grader til 18 grader. Arter holder seg på dyp fra 5 til 400 meter avhengig av alder og årstid.

Kongekrabben er blitt fanget i Peter den Stores Bukt, Japansjøen og ved Kamtchatka-kysten og Okhotskhavet. I Norge er det også kjent som Kamtchatka-krabbe. Kongekrabben ble først forsøkt satt ut i Barentshavet i 1930-årene av russiske forskere, men de mislyktes. I 1961 ble den satt ut i havet nær Murmansk.

På forsiden nå