×
Nyheter Debatt Kystfolk Langs kysten E-avis Rubrikk

Krillen gikk fem på

Solformørkelsen lurte Svalbard-krillen trill rundt. Forskerne rigget opp utstyr for å se hva som påvirker planktons døgnrytme.

Solformørkelsen viste at arktisk krill lar lyset styre døgnrytmen. Foto: Havforskningsinstituttet

– Vi ville prøve å identifisere hvilke arter som lot seg lure og hvilke som forholdt seg helt i ro, fordi dette vil være en viktig brikke i vår generelle forståelse av hvordan lys påvirker organismer i havet, sier Jørgen Berge, professor ved UiT Norges Arktiske Universitet og UNIS. Dette er spesielt interessant i Arktis, der mindre havis i framtiden vil føre til endrede lysforhold i havet.

Foreløpig ser det ut til at det var krillen som reagerte mest på endringene i lyset.

Dyreplanktonets døgnmigrasjon foregår i alle verdens hav. Hver dag gjemmer dyreplankton seg nede i dypet for å unngå rovdyr. På natten svømmer dyreplanktonet opp til de øvre næringsrike vannlagene for å spise i ro og fred. Spesielt i tida rundt vårjevndøgn er denne bevegelsen på sitt mest intense. Men fredag 20. mars ble det forvirring.

– De organismene som hadde trukket seg ned i dypet for å hvile middag begynte plutselig å svømme oppover. Spesielt rundt selve den totale formørkelsen viste instrumentene våre at det var få organismer igjen i dypet, sier Berge til NRK.

På forsiden nå