×
Nyheter Debatt Kystfolk Langs kysten E-avis Rubrikk

Kvalkjøtt brukt som dyrefôr

Den internasjonale protestindustrien har fått store mengder vann på mølla etter at det i forrige uke ble kjent at 113 tonn kvalkjøtt gikk til dyrefôr.

Hvalfangst-motstanderne mener dyrefôr-anvendelse bekrefter unødig fangst. 

 Det var nettstedet nord24.no som avslørte saken før helga. Saken skriver seg tilbake til 2014.

Det var Rogaland Pelsdyravslag som mottok kjøttet, som gikk til oppmaling og innblanding i pelsdyrfôr til farmer på Vestlandet. Overfor Dagbladet.no har daglig leder i Rogaland Pelsdyrfôrlag, Erik Eidsvik litt sprikende forklaring på hva slags kjøtt det dreier seg om.

Skadd kjøtt
- Dette er hvalkjøtt som ellers ville ha blitt destruert, sier Eidsvig til Dagbladet, og forklarer at det handler om skadde partier som enten har fått transportskader eller har blitt utsatt for fryseristans og lignende.

Etter at artikkelen ble publisert har Eidsvig forklart at det kun har handlet om avskjær og sener, ikke rent kvalkjøtt.

Rystede kvalvernere
Ute i verden har nyheten blitt mottatt med forferdelse. Organisasjonen Animal Welfare Institute (AWI) har sammen med miljøorganisasjonen Environmental Investigation Agency (EIA) gått ut med dokumentasjon på det de mener «indikerer at norske pelsfarmer har brukt vågehval-kjøtt til fôr for dyr som oppdrettes for landets pelsindustri».

- Å drepe disse følsomme og strålende dyrene for å fôre lidende dyr på pelsfarmer understreker hvorfor verden går imot hvalfangst, sier AWIs direktør Susan Millward i en pressemelding.
Organisasjonen tar dyrefôr-bruken som et klart bevis for at Norge fangster mer enn man trenger.
- Den økende mengden av hvalprodukter som blir eksportert fra Norge til Japan, og bruk av hval til fôr i den like grusomme og kontroversielle pelsindustrien er uakseptabelt, sier EIA-direktør Jennifer Lonsdale.

Irritert kval-leder
Styreleder i Norges Småkvalfangerlag, Truls Soløy reagerer kraftig på hvordan saken nå fremstilles. 

- Hvalkjøtt blir ikke brukt til dyrefôr. Det tar jeg sterk avstand fra, sier Soløy, til Dagbladet.
- Hvis det er noe, er det avskjær som kan gå til dyrefôr, men det er veldig lite, sier Soløy.

På forsiden nå