×
Nyheter Debatt Kystfolk Langs kysten E-avis

Lavere foredlingsgrad på silda

Volumveksten er større enn verdiveksten for havets sølv. For makrellen er bildet motsatt.

Mer sild har gått ubearbeidet til lavere betalende markeder i år enn i fjor.  Foto: Norges Sildesalgslag

Det ble eksportert 38.300 tonn sild til en verdi av 281 millioner kroner i februar. Det er en økning i volum på 43 prosent, mens verdien økte med 53 millioner kroner eller 23 prosent. Hittil i år er det eksportert 73.000 tonn sild til en verdi av 566 millioner kroner. Det er en økning i volum på 19 prosent, mens verdien økte med 13 millioner kroner eller bare 2 prosent.

- I 2019 har en større andel av silda blitt eksportert som hel sild, med en sterk vekst til afrikanske markeder som Egypt og Nigeria. Eksporten av filet til de tradisjonelt viktigste sildemarkedene Tyskland og Polen har gått tilbake, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i en pressemelding fra Sjømatrådet.

For makrellen er bildet motsatt. Her ble det i februar eksportert 15.600 tonn makrell til en verdi av 264 millioner kroner. Volumet falt med 11 prosent mens verdien økte med 42 millioner kroner eller 19 prosent. Hittil i år er det eksportert 38.100 tonn makrell til en verdi av 634 millioner kroner. Det er en økning i volum på 2 prosent mens verdien økte med 168 millioner kroner eller 36 prosent.

- Det viktigste konsummarkedet for norsk makrell er Japan. Mesteparten av makrellen til Kina blir videreforedlet for det japanske markedet. Så lang i år har 38 prosent av makrellen gått til Kina og Japan. I fjor på samme tid var andelen 18 prosent, sier Aandahl.

På forsiden nå