×
Nyheter Debatt Kystfolk Langs kysten E-avis Rubrikk

Øko-garn fisket bra

En test under blåkveitefisket utenfor Senja viser at nye, nedbrytbare garn fisket like bra som tradisjonelle garn. Nå er forskerne spent på hvordan de fisker etter lengre tid.

Opprydning av tapt garn kan bli en mindre jobb i fremtiden.

Spøkelsesfiske med tapt bruk er et stort problem som hvert år dreper ned betydelige mengder fisk og sjødyr. I vår ble det kjent at Sintef i samarbeid med andre forskningsmiljøer er i ferd med å teste nedbrytbare garn som går i oppløsning etter en tid i havet.

Prosjektet varer i tre år, og i sommer ble de første testene gjort. Ifølge NTB viser de foreløpige resultatene, som legges fram under fiskerimessen Nor-Fishing i Trondheim denne uken, at de nedbrytbare garnene har like gode fiskeegenskaper som konvensjonelle nylongarn.

Under prøvefisket ble det tatt 144 blåkveiter på 20 nedbrytbare garn. Med tradisjonelle nylongarn i samme lengde, ble fangsten 138 blåkveiter.

– Foreløpig ser det bra ut. Med nye garn er det ingen forskjell. Men det kan hende at de fisker ulikt etter tre måneders bruk. Det vil de videre forsøkene kunne avdekke, sier seniorforsker Eduardo Grimaldo ved SINTEF Fiskeri og Havbruk, til NTB.

De nedbrytbare garnene er allerede kommersielt tilgjengelige, og leveres av koreanske Samsung Fine Chemicals. Spørsmålet som skal besvares i prosjektet, er om teknologien fungerer like bra under norske forhold. Hastigheten på nedbrytningsprosessen kan endres gjennom produksjonsprosessen. Prosjektlederen mener en nedbrytningstid på mellom seks og tolv måneder er det ønskelige for norske forhold. 

På forsiden nå