Kyst og Fjord

Rekordmange fisketurister til Norge

Norskekysten tiltrekker seg stadig flere fisketurister. Det siste året har bestillingene av sjønære utleiehytter økt med 13 prosent, melder Novasol Norge som er en av aktørene innen fisketurisme..

Aktør innen fisketurisme ser økning i denne aktiviteten.

  • Tekst:
  • Standard tekst
  • Standard tekst
  • Standard tekst

– Det er i perioden august-september etterspørselen etter hytter ved sjøen er størst. Og antall fisketursiter som kommer til Norge øker for hvert år, sier Pia Buen Buen, salgs- og markedsansvarlig i Novasol i Norge.

Novasol er Europas største formidler av ferieboliger og har utviklet hyttetilbud spesielt tilpasset turister som er interessert i å fiske. Hyttene ligger nær vannet og er gjerne utstyrt med egnet renseplass og fryser. Som regel finnes det også en båt til disposisjon.

De fleste fisketuristene som kommer til Norge er fra Tyskland.

– 14 prosent flere tyskere har funnet veien til Norge i år enn i fjor. Hele åtte av ti bestillinger i august og september er fra tyskere, sier hun.

Ifølge Buen er tyskerne også de mest lojale turistene. De kommer igjen år etter år.

– Tyskerne har dessuten klare favorittsteder de ønsker å besøke. Hordaland og Sørlandet etterfulgt av Rogaland og Møre og Romsdal står øverst på listen. Nord-Norge representerer en liten del av bestillingene, men er likevel den landsdelen som har hatt den største økningen av tyske turister, sier Buen.

Stadig flere nederlendere kommer til Norge for å fiske.

– Nederlenderne står riktignok bare for en liten del av bestillingene totalt, men økningen er på hele 18 prosent fra i fjor, sier Buen.

Havfiske mest populært

Turistene velger havet framfor innlandsfiske, ifølge bestillingstallene fra Novasol.

– Det har nok mest å gjøre med muligheten for å få mer og relativt stor fisk på kort tid. I havet napper det som regel fort, og det finnes et stort antall fiskearter. Du vet i prinsippet aldri helt sikkert hva du har på kroken før du sveiver inn, noe som gir en spenning i seg selv, sier Kvernmo. Han jobber med utleie av ferieboliger for Novasol og har kunnskap om fisk og fisking.

Dessuten er det svært annerledes fra hva mange opplever i hjemlandet. Norge har en lang kystlinje, dype fjorder og godt med fisk.

– I flere land, for eksempel Tyskland, har de en kort kystlinje. Der trenger man et eget sertifikat for å kunne fiske enten det er innlands eller i sjøen. For å få kortet må man gjennom et omfattende kurs og en eksamen. I Norge trenger man i prinsippet kun en båt og en fiskestang, så kan man sette av sted, sier Kvernmo.

Mange kombinerer ferien med en slags matauk.

– Fra Norge kan utlendinger ta med seg en kvote på 15 kilo filet, som tilsvarer omtrent 30-40 kilo levende fisk. Får de en stor troféfisk, kan de ta med seg den også, men da sier reglene at den må være hel når den fraktes, og det kan jo by på problemer, sier Kvernmo.

Opprettet 09.09.2015 08:04. Sist oppdatert 09.09.2015 08:04

Kommenter via Facebook

Bygger nytt kaianlegg NorSea Group Polarbase skal sammen med Hammerfest Havn KF bygge ny kai ved Polarbase til 60 millioner kroner.

Bygger nytt kaianlegg NorSea Group Polarbase skal sammen med Hammerfest Havn KF bygge ny kai ved Polarbase til 60 millioner kroner.

Røykla hele havna Hele havna i Honningsvåg ble røyklagt da en sjark begynte å brenne i natt.

Utseiling for havbrisling I forhold til kvotestørrelsen blir det kun anledning for ett fartøy å ta utseiling til fiske etter havbrisling.

Økte seikvoter i nord  Fiskeridirektøren har besluttet å øke torske- og seitrålernes maksimalkvoter i fisket etter sei nord for 62°N med 20 prosent.

Åpner nye fjordlinjer Fiskeridirektoratet har besluttet å åpne ytterligere et område innenfor fjordlinjen i Kvænangen - Reisafjorden - for fiske etter norsk vårgytende sild med not uavhengig av fartøylengde.

Bjørkavåg blir sittende Konsernsjef for Fiskeribladet, Gunnar Bjørkavåg, blir sittende, tross uheldige uttalelser.

Ingen sabotasje likevel Det var ingen sabotasjeaksjon mot Grieg Seafood i Repvåg. Det var to knuste lyspærer.

I gang med kveitegjenfangst Gjenfangst av 50 000 rømte kveiter er igangsatt på Bømlo. 100 er tatt så langt.

Nye priser på kveita Minsteprisene på kveite økes fra og med mandag 6. november.

Stengte felt i Troms Fiskeridirektøren stenger områdene på Grunnspildra, Reinfjorden og Ytre Kvænangen i Troms for fiske etter reke med trål.

Fem leppefisk-møter I løpet av november vil det bli kjørt fem evalueringsmøter om leppefisk.

Økte maksimalkvoter Fiskeridirektoratet har økt maksimalkvote for fartøy som fisker etter reker i Nordsjøen og Skagerrak.

Fritt fiske etter sei Fra og med 1. november var det fritt fiske for trålere som fisker etter sei i Nordsjøen og Skagerrak.

Nye priser til mel og olje Nye minstepriser for råstoff til mel- og oljeanvendelse øker fra og med kommende mandag.

Etterforskes etter forlis – Sank da jeg skulle slepe den til ei fjære, sa fisker Johnny Ingebrigtsen til ifinnmark.no.

Setter ny rekord Denne uken åpner en ny produksjonslinje ved BioMars fabrikk på Karmøy.

Berget av vanntett mobil Mannen som forliste i Moskenes kommune sent søndag, kan takke sin vanntette mobiltelefon for at han ble plukket opp såvidt raskt.

Sjømatrådet ruller ut Sjømatrådet ruller i disse dager ut et nytt globalt markedsføringskonsept.

Sei for åtte mill Seien levert fersk utgjorde 1.190 tonn i kvantum og 8,2 mill kroner i verdi.

Tillater lys Fiskeridirektøren med melding.

Mindre torsk i NAFO Det blir 20 prosent mindre Newfoundland-torsk å fiske på neste år.

Åpnes for trål Åpning av et område på Leirdjupet, innenfor Fiskevernsonen rundt Svalbard, for fiske med torsketrål og snurrevad.

Åpning og stengning av områder Fiskeridirektøren åpner med øyeblikkelig virkning området nord for Bjørnøya, innenfor fiskevernsonen ved Svalbard, som er stengt for fiske med torsketrål og snurrevad.

Leppefisk for 6,7 mill Leppefisket startet opp i uke 31 med verdi på 7,2 mill kr andre uka av dette fisket, redusert til 6,7 mill kroner i uke 33.

Øker trålerkvoten Trålerne får fiske mer hyse i nord.

Må avtale før oppstart Ingen seinotfartøy må starte fisket uten leveringsavtale med kjøper!

Fjernet trål på Svalbard KV «Andenes» har vært på søppeloppdrag for Sysselmannen.

Kystvakten på fjellredning Kystvaktskipet KV Farm har vært på fjellredningstjeneste på Sørøya.

Lakserømming i Møre og Romsdal Meldinger rapporterte om forholdsvis stor fisk på avveie, og aktuelle anlegg ble bedt om å inspisere nøtene sine.

PDF-avis

Levert av Open Concept AS