Kyst og Fjord

Rekordmange fisketurister til Norge

Norskekysten tiltrekker seg stadig flere fisketurister. Det siste året har bestillingene av sjønære utleiehytter økt med 13 prosent, melder Novasol Norge som er en av aktørene innen fisketurisme..

Aktør innen fisketurisme ser økning i denne aktiviteten.

  • Tekst:
  • Standard tekst
  • Standard tekst
  • Standard tekst

– Det er i perioden august-september etterspørselen etter hytter ved sjøen er størst. Og antall fisketursiter som kommer til Norge øker for hvert år, sier Pia Buen Buen, salgs- og markedsansvarlig i Novasol i Norge.

Novasol er Europas største formidler av ferieboliger og har utviklet hyttetilbud spesielt tilpasset turister som er interessert i å fiske. Hyttene ligger nær vannet og er gjerne utstyrt med egnet renseplass og fryser. Som regel finnes det også en båt til disposisjon.

De fleste fisketuristene som kommer til Norge er fra Tyskland.

– 14 prosent flere tyskere har funnet veien til Norge i år enn i fjor. Hele åtte av ti bestillinger i august og september er fra tyskere, sier hun.

Ifølge Buen er tyskerne også de mest lojale turistene. De kommer igjen år etter år.

– Tyskerne har dessuten klare favorittsteder de ønsker å besøke. Hordaland og Sørlandet etterfulgt av Rogaland og Møre og Romsdal står øverst på listen. Nord-Norge representerer en liten del av bestillingene, men er likevel den landsdelen som har hatt den største økningen av tyske turister, sier Buen.

Stadig flere nederlendere kommer til Norge for å fiske.

– Nederlenderne står riktignok bare for en liten del av bestillingene totalt, men økningen er på hele 18 prosent fra i fjor, sier Buen.

Havfiske mest populært

Turistene velger havet framfor innlandsfiske, ifølge bestillingstallene fra Novasol.

– Det har nok mest å gjøre med muligheten for å få mer og relativt stor fisk på kort tid. I havet napper det som regel fort, og det finnes et stort antall fiskearter. Du vet i prinsippet aldri helt sikkert hva du har på kroken før du sveiver inn, noe som gir en spenning i seg selv, sier Kvernmo. Han jobber med utleie av ferieboliger for Novasol og har kunnskap om fisk og fisking.

Dessuten er det svært annerledes fra hva mange opplever i hjemlandet. Norge har en lang kystlinje, dype fjorder og godt med fisk.

– I flere land, for eksempel Tyskland, har de en kort kystlinje. Der trenger man et eget sertifikat for å kunne fiske enten det er innlands eller i sjøen. For å få kortet må man gjennom et omfattende kurs og en eksamen. I Norge trenger man i prinsippet kun en båt og en fiskestang, så kan man sette av sted, sier Kvernmo.

Mange kombinerer ferien med en slags matauk.

– Fra Norge kan utlendinger ta med seg en kvote på 15 kilo filet, som tilsvarer omtrent 30-40 kilo levende fisk. Får de en stor troféfisk, kan de ta med seg den også, men da sier reglene at den må være hel når den fraktes, og det kan jo by på problemer, sier Kvernmo.

Opprettet 09.09.2015 08:04. Sist oppdatert 09.09.2015 08:04

Kommenter via Facebook

12 vil fiske størje I alt 12 har meldt interesse for å fiske makrellstørje, melder Fiskeridirektoratet.

Ny håndbok om fiskevelferd Forskere har laget en håndbok som gir forskningsbaserte råd om oppdrettslaksen.

Hurtigbåt traff isflak Hurtigbåten Fløyfjell traff et isflak mellom Tromsø og Finnsnes. 35 passasjerer ble sendt til Harstad med taxi.

Dramatisk vinter Det har vært en dramatisk vinter for tørrfiskprodusentene i Vesterålen, skriver nettavisen Vesterålen Online.

Sa nei til Cermaq Teknisk utvalg i Øksnes har sagt nei til at Cermaq skal få utvide kapasiteten på Djupeidet ved Tindsøya i Øksnes Vestbygd.

Nye minstepriser rognkjeksrogn Norges Råfisklag og Sjømat Norge er blitt enige om nye minstepriser for rognkjeksrogn.

Minstepriser for taskekrabbe Norges Råfisklag og Sjømat Norge er blitt enige om nye minstepriser for taskekrabbe gjeldende fra og med 3. april 2018.

Fisker funnet omkommet En mann i 60-årene ble funnet omkommet i sjøen i Hamarøy tirsdag kveld.

Tente varde mot oljevirksomhet De markerte for syvende gang mot petroleumsaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Øker seikvotene Trålerne nord for 62° får ti prosent mer seikvote.

Brosjyre for kaisalg Nå er det utarbeidet ny brosjyre for fiskere som driver med kaisalg.

Krabbemottak på Å Magnus Lillebø og Asbjørn Rasmussen har startet krabbemottak på Å i Lofoten.

Flytter rederiet Nergård-konsernet flytter rederiet fra Harstad til Tromsø og samler alt under ett tak.

Ferskfiskordninga Ferskfiskordninga om høsten må videreføres. Det krever Båtsfjord Arbeiderparti.

Bifangst av makrellstørje Det er svært viktig at bifangst av makrellstørje blir registrert, skriver Fiskeridirektoratet.

Søknad for selfangst Nå nærmer vi oss søknadsfristen for å delta på årets selvfangst.

Ola flyr videre Ringnotreder Ola Olsen (57) flyr videre, tross konkursen i FlyViking. Neste flyselskap heter NextMove.

Torskeprisen ned Her er de dynamiske minsteprisene fra og med 26. februar:

Savnet 3.500 laks I desember rømte 3500 oppdrettslaks fra Troms fylkeskommune sin undervisningstillatelse-merd i Bergsfjorden på Senja.

Større tro på fisk Nordmenn flest har større tro på at fiskeri og sjømat skal bære landet inn i framtiden enn oljen. 

Endring for rekefelt Innført endring av grensene for området på Reisafjorden i Troms som er stengt for fiske etter reke med trål.

Økte makrellpriser Sildealgslaget setter opp minsteprisen på makrell til konsum.

Økte priser på NVG-sild Prisene på NVG-sild settes opp fra og med mandag.

Preget av dårlig vær Kuling- og stormbyge langs kysten i nord, holdt fiskerne i land det meste av forrige uke. Det resulterte i et labert resultat, da tallene skulle summeres opp.

Fikk lysestake på lina Kjent fisker fra Lofoten med uvanlig fangst.

Laks, torsk og makrell var viktigst Laks er den viktigste arten for norsk sjømateksport med over 68 prosent av den totale eksportverdien og 38 prosent av volumet.

Oppretter nytt investeringsfond Broodstock Capital har hentet 200 millioner kroner til et nytt investeringsfond for sjømatsektoren. Det skal kun investere i små og mellomstore bedrifter.

Uerkvoten opp Nærings- og fiskeridepartementet har fastsatt en totalkvote på 19 514 tonn uer i Norges økonomiske sone nord for N 65°20`, i fiskerisone ved Jan Mayen og i internasjonalt farvatn.

Fikk tilskudd til flytebrygge Etter lengtet behov for bygd i vekst, blir nå dekket.

Regulering av kolmule er klar I kyststatsforhandlingene om kolmule ble det den 7. desember inngått en avtale om ei totalkvote (TAC) på 1.387.872 tonn, noe som er i tråd med tilrådningen frå ICES.

PDF-avis

Levert av Open Concept AS