×
Nyheter Debatt Kystfolk Langs kysten E-avis Rubrikk

Sildefisket tar av

Sildesesongen i Nordsjøen er spå i gang for alvor. Samtidig kunne sildelaget notere ny rekorduke for tobisfiskerne sist uke.

Nordsjøsilesesongen er nå i gang for alvor.  Foto: Roger Nygård, Norges Sildesalgslag

Tobisflåten kunne nemlig melde inn hele 37.000 tonn sist uke, melder Sildelaget i sin siste ukerapport. Det er det største kvantum de har registrert helt siden sildelagets datasystem ble tatt i bruk i 2002.

Fangstuken startet varierende, men fra torsdag var flåten i hovedsak samlet på Klondyke, og her var jevnt godt fiske. Høyeste dagkvantum var på lørdag med 9 300 tonn fra 6 båter, mens laveste var tirsdag med bare tre fangster på til sammen knappe 1 900 tonn.

- Men all denne fisken skal også leveres og produseres, nesten alle fangstene er levert til anlegg i Norge, kun fire fangster er gått til utenlandsk havn. Og med så mye fisk blir det litt ventetid for levering ved enkelte anlegg. Nå på lørdag var det opp i tre døgns venting på det meste.

Den største innmeldte fangsten kom fra Gerda Marie som torsdag meldte inn hele 2 350 tonn og som er den største enkeltfangster som noen gang er innmeldt.

Av årets kvote på hele 250 000 tonn gjenstår det nå ca. 92 000 tonn.

Nordsjøsildsesongen i siget
Men det er ikke bare tobisflåten som kan notere seg ei bra uke.  Nå er også nordsjøsildflåten i aktivitet for alvor.

- 28 båter, derav 17 ringnot og 11 fra kyst, har hatt innmelding denne uke. Totalt er det meldt inn ca. 11 600 tonn. Først i uken ble fangstene tatt på Vikingbanken, Osebergfeltet, men utover i uken flyttet flåten seg lengre sørover og nå i helgen er flåten i området mellom Heimdal og Balder, mot grensen til EU sonen. Torsdag var noen fartøyer over grensen og inne i EU sonen og det ble tatt noen fangster, 1 125 tonn til sammen, heter det i rapporten.

Størrelsen på silda er til gjengjeld lav med et snitt fra 122 til 182 gram og med et vektet totalsnitt på 138 gram.

- Men interessen på kjøpersiden er god og matjesproduksjonen er i gang, 2 900 tonn er levert eller på tur til mottak til denne anvendelsen. Både norsk og dansk matjesauksjon er i aktivitet. Kommende uke forventes godt trykk i fisket og vi håper at flåten finner gode forhold i norsk sone. Deltagelsen forventes å bli større etter hvert.

Oppsving for makrell
Sist uke opplevde man også en liten oppsving i kystmakrellfiske. 19 fangster på til sammen 97 tonn er låssatt, der alt skal ut på  ferskmarkedet.

- Spesielt nå i helgen er det kommet en del innmeldinger, ca. 50 tonn som ikke har vært på auksjon enda. Etter fredagens auksjon stod det ca. 20 tonn usolgt. Totalt ble det solgt 67 tonn makrell på ferskmakrell-auksjonene i denne uke. Vi håper at salget tar seg opp i kommende uker. Makrellen er fisket i mange av kommunene fra Stavanger i sør til Vanylven i nord, dog mest i området Ryfylkefjordene. Snittstørrelsen på det som meldes inn er 400 til 500 gram.

Det er også låssatt noen fangster med hestmakrell, tre fangster på til sammen 32 tonn. Alle fangstene er låssatt i Hjelmeland kommune, heter det i den siste fangstrapporten.

På forsiden nå