×
Nyheter Debatt Kystfolk Langs kysten E-avis Rubrikk

Skårunge på egen båt

Lofotfisker er over. For Erlend Magne Grøntvedt (16) fra Bjugn  ble det en spesiell sesong. Han var nemlig førstereisgutt og alene mann på båten sin, «Huborg».

Erlend Magne Grøntvedt fra Bjugn er skårunge og skipper på egen båt. Det stortrives den driftige 16-åringen med. Foto: Rune Ellingsen

Kyst og Fjord møtte den driftige unggutten på fiskebruket Glea AS på Røst, der han leverte sine fangster under årets lofotfiske. For ungutten ble det en debut av de sjeldne. Fint vær og et hav som kokte av fisk. 32-fotingen «Huborg» var sid av fisk da den kom sigende inn fra feltet.

Vekker oppmerksomhet
Grøntvedt var ferdig med folkeskolen i fjor vår. Da hadde han allerede eid båten sin ett års tid. Han var ikke i tvil om hvilket yrke han skulle velge. Tidligere i vinter la han fra kai hjemme i Bjugn med kurs for Røst og Lofoten. Nå skulle skreien tas.

- Fisket har vært veldig godt. Jeg bli her til påske, sier Erlend Magne som også drømmer  om en vårsesong på Finnmarkskysten.

Vel hjemme igjen regner han med å begynne med fiske etter krabbe, og kanskje litt garnfiske. Den purunge gutten har vakt stor oppmerksomhet i det vesle fiskeværet ytterst i Lofoten, med sin unge alder, sitt pågangsmot og sin genuine interesse for yrket. Hver vinter besøker opptil 600 fremmedbåter Røst, men sjelden, om noen gang, har noen av dem hatt en yngre skipper. 

Nøktern optimist
Mens vi står på kaia og snakker, er stadig kjente og veteraner innom, skal prate litt kjenning, skryte av den unge skipperen og gi ham en real klapp på skulderen. Å se så unge mennesker satse i denne næringen nå for tiden, er sjelden kost. Det er liten tvil om at alle gleder seg på Grøntvedts vegne.

- Ser du for deg en fremtid i dette yrket?

- Ja, jeg er optimist. Dette går det an å leve av, dersom man er nøktern og flink til å drive, konstaterer han. Men skal han kunne realisere drømmen sin, må han sette seg på skolebenken igjen.

- Jeg må nok ta utdanning etterhvert. Kanskje til høsten. Jeg satser på kystskipperutdanning og eventuelt maritim høyskole.

Grytidlig på hav
Hver morgen i fire-femtiden kaster Erlend Grøntvedt tampene og går ut på feltet sammen med resten av flåten. Tre juksamaskiner sørger for dagfangster på opptil et par tonn stor fin skrei.

- Ja, hvor mye fisk har du tatt på land i vinter?

- Det er jeg på stående fot faktisk ikke helt sikker på. Jeg har bare fisket, ler han og kaster hodet bakover. 

På forsiden nå