×
Nyheter Debatt Kystfolk Langs kysten E-avis Rubrikk

Skrei-fest i fire dager

Ytre Namdal skal feire skreien fra torsdag av til søndag. Barna tyvstarter allerede i dag.

Salg av skrei foregår i et samarbeid mellom Lions og den videregående skole, her Frank Walaunet fra Lions og Carina Sørvik Olsen fra Ytre Namdal videregående skole.

Frank Walaunet fra Lions Club i Rørvik og Carina Sørvik Olsen fra Restaurant- og matfag ved Ytre Namdal videregående skole er blant mange som stiller opp og hyller den gode fisken. Barnas Skreifestival starter onsdag og det ventes innrykk av de yngste også fra nabokommunene.

- Barna er en viktig del av arrangementet. De har da også «Barnas Skreifestival» og barnehager også fra nabokommunene er med, forteller prosjektleder Anne Grete Walaunet til Kyst og Fjord.

Det som begynte som en liten skreifest i et havnelager for 14 år siden, har nå blitt et av de største og mest særegne arrangementene i Ytre Namdal. Festivalen lokker nemlig med mer enn bare fersk fisk av det rette slaget.

Utsøkt råvare
Skreifestivalen er en mat- og kulturfestival med den utsøkte råvaren skreien i sentrum. Festivalen er også en hyllest til en viktig næring i Vikna og på Namdalskysten. Skreien har vært viktig for folket her i århundrer og er fortsatt viktig etter tusenårsskiftet. Sør for Lofoten er det ikke noe annet sted der skreifisket har - og har hatt - slik betydning som i Vikna.
Det er registrert 150 aktive fiskere i kommunen og hele 96 båter i Vikna er registrert hos Fiskeridirektoratet som fiskefartøyer innen kommunegrensene. Det bor totalt 4200 innbyggere i kystkommunen, men med Nærøy og Leka kommuner kommer antall fort opp i rundt 10.000.
- Vi får veldig god tilbakemelding fra de som har vært her, sier prosjektleder Anne Grete Walaunet til Kyst og Fjord. Hun jobber i Kystmuseet Norveg i Rørvik. Sammen med Vikna næringsforening har de koordineringen av det som skal skje. Hun kan ikke gi noe tall på hvor mange som har vært på festivalen tidligere, siden mange arrangementer er åpne. Men det kommer mange og stadig flere. Turistbransjen har også begynt å fatte interesse for arrangementet.

- Det er viktig for oss å vise fram helheten i kystkulturen og derfor er det er bredt spekter under festivalen, sier hun.

Skreifestivalen er for de som vil hygge seg i maritimt miljø, ta del i kystkulturen gjennom ulike kulturarrangement, og - ikke minst - nyte nasjonalkosten fersk skrei, lever og rogn samt fiskesuppe.

En hyllest til skreien

Skreifestivalen begynner å bli lagt merke til langt utenfor fiskerikommunen Viknas grenser.

I år ventes det busslaster fra både Trondheim og Telemark. Skreifestivalen brukes aktivt i markedsføringen av Ytre Namdal og den har et mål om å fortsette å vokse.

Skreifestivalen er en hyllest til skreien som har dannet livsgrunnlaget for Rørvik og Vikna i mange generasjoner.

Dagens innbyggere og mange tilreisende får oppleve et rikt program i løpet av de fem dagene Skreifestivalen pågår.

Skreifestivalen er et samarbeidsprosjekt mellom barnehagene i Ytre Namdal, grunnskolen i Vikna, Museet Midt avd. Kystmuseet Norveg - senter for kystkultur og kystnæring, lokale teaterlag, lag/foreninger, enkeltaktører og lokalt næringsliv med fiskeoppkjøper Rørvik Fisk AS og fiskeeksportør Nils Williksen AS i spissen.

Som i gamle dager

I samarbeid med Kystmuseet Norveg er det laget 14 tablå i området mellom Norveg og Berggården. 75 elever fra skolene i Vikna skal delta på disse tablåene i forbindelse med den offisielle åpningen på fredag formiddag og vise litt fram hvordan barn og unge hadde det i Rørvik i gamle dager.

Det store Vandreteateret som går gjennom store deler av Rørvik sentrum, og som viser litt om livet i kystbyen for rundt hundre år siden, foregår på kveldstid i mørket og her er det ca 130 amatørskuespillere fra flere kommuner som deltar. Profesjonell regissør er Bjørn Sæter,

Variert tilbud

Kultur er det i det hele tatt mye av på Skreifestivalen. Det blir kunstutstilling i Norveg, musikk med Dire Straits Night i Norveg tre kvelder på rad og pub med levende musikk både i Norveg og en lavvo som er satt opp utenfor.

For første gang skal også kirken være med på arrangementet, og de inviterer til et treff med fokus på livet i fiskerheimene på lørdag.

Under en skreifestival er det naturlig med mye fisk og fiskemat på menyen.

Også i år kan publikum få besøke et fiskebruk og oppleve miljøet. Fersk skrei, lever og rogn kan kjøpes i markedsgata. En seksretters middag med lokale råvarer burde friste.

- Det blir både kamskjell og skrei fra Vikna og urfe fra Snåsa, lover kokk Andreas Holmboe, Arrangementet har fått navnet «Hemningsløs kystmeny».

På forsiden nå