Kyst og Fjord

Spiser mindre sjømat

Sjømatkonsumet i Norge går tilbake. I 2016 spiste nordmenn sju prosent mindre sjømat enn året før. En av forklaringene kan være at fisk er blitt dyrere.

Økte priser på fisk kan være en forklaring på konsumfallet.

  • Tekst:
  • Standard tekst
  • Standard tekst
  • Standard tekst

- Norge har de siste 10 årene hatt et stabilt høyt sjømatkonsum på om lag 90.000 tonn. Nå ser vi en endring i dette. I 2016 gikk sjømatkonsumet tilbake med 7 prosent til 84.000 tonn. Det er en utvikling vi må ta på alvor, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd

Fersk filet ned 23 prosent 
Norske myndigheter anbefaler nordmenn å spise fisk oftere. I følge Helsedirektoratets kostholdsråd bør hver nordmann spise 300-450 gram ren fisk hver uke. Dette tilsvarer to til tre middagsporsjoner og noe fisk til pålegg ukentlig.

- Eldre spiser langt mer sjømat enn de unge, men en begynner ikke automatisk å spise mer sjømat bare en blir eldre. Siden 2012 har sjømatkonsumet i husholdninger under 34 år gått tilbake med 40 prosent. Om de unge ikke begynner å spise mer sjømat vil sjømatkonsumet fortsette å svekke seg i årene som kommer, sier Larsen.

Pris forklarer ikke endringen
Nordmenn har de siste årene spist mer filet og mindre hel fisk og koteletter. I fjor gikk konsumet av fersk filet tilbake med hele 23 prosent. Det viser tall fra analysebyrået GFK.

- Unge konsumenter er opptatt av hva maten koster. Økte priser forklarer noe av nedgangen, men pris alene kan ikke forklare de store endringene vi ser i 2016. I fjor økte prisen for norsk sjømat med tre prosent, mens prisen for fersk laksefilet steg med 11 prosent, sier Larsen.

168 gram per uke
Norges sjømatråd jobber gjennom godfisk.no for å øke sjømatkonsumet i Norge. Ansvarlig for Godfisk, Sara Møllebakken, er bekymret for kostholdet til de unge.

- Den landsomfattende kostholdsundersøkelsen Ungkost 3 fra 2015 viser at norske 8. klassinger spiser 168 gram fisk per uke. Det er langt mindre enn myndighetenes kostholdsråd. Til sammenligning spiser de samme elevene 210 gram søtsaker og 743 gram rødt kjøtt hver uke, sier Møllebakken 

Endring i sjømatkonsumet:

Kategori

2015 (tonn)

2016 (tonn)

Endring

Sjømat totalt

90296

84006

- 7%

Sjømat naturell fersk

18469

15003

- 19%

Sjømat naturell fryst

13267

13576

+ 2%

Fisk fersk filet

13294

10180

- 23%

Naturell = ubearbeidet. Kilde: GFK

Opprettet 14.02.2017 09:18. Sist oppdatert 14.02.2017 09:18

Kommenter via Facebook

Bygger nytt kaianlegg NorSea Group Polarbase skal sammen med Hammerfest Havn KF bygge ny kai ved Polarbase til 60 millioner kroner.

Bygger nytt kaianlegg NorSea Group Polarbase skal sammen med Hammerfest Havn KF bygge ny kai ved Polarbase til 60 millioner kroner.

Røykla hele havna Hele havna i Honningsvåg ble røyklagt da en sjark begynte å brenne i natt.

Utseiling for havbrisling I forhold til kvotestørrelsen blir det kun anledning for ett fartøy å ta utseiling til fiske etter havbrisling.

Økte seikvoter i nord  Fiskeridirektøren har besluttet å øke torske- og seitrålernes maksimalkvoter i fisket etter sei nord for 62°N med 20 prosent.

Åpner nye fjordlinjer Fiskeridirektoratet har besluttet å åpne ytterligere et område innenfor fjordlinjen i Kvænangen - Reisafjorden - for fiske etter norsk vårgytende sild med not uavhengig av fartøylengde.

Bjørkavåg blir sittende Konsernsjef for Fiskeribladet, Gunnar Bjørkavåg, blir sittende, tross uheldige uttalelser.

Ingen sabotasje likevel Det var ingen sabotasjeaksjon mot Grieg Seafood i Repvåg. Det var to knuste lyspærer.

I gang med kveitegjenfangst Gjenfangst av 50 000 rømte kveiter er igangsatt på Bømlo. 100 er tatt så langt.

Nye priser på kveita Minsteprisene på kveite økes fra og med mandag 6. november.

Stengte felt i Troms Fiskeridirektøren stenger områdene på Grunnspildra, Reinfjorden og Ytre Kvænangen i Troms for fiske etter reke med trål.

Fem leppefisk-møter I løpet av november vil det bli kjørt fem evalueringsmøter om leppefisk.

Økte maksimalkvoter Fiskeridirektoratet har økt maksimalkvote for fartøy som fisker etter reker i Nordsjøen og Skagerrak.

Fritt fiske etter sei Fra og med 1. november var det fritt fiske for trålere som fisker etter sei i Nordsjøen og Skagerrak.

Nye priser til mel og olje Nye minstepriser for råstoff til mel- og oljeanvendelse øker fra og med kommende mandag.

Etterforskes etter forlis – Sank da jeg skulle slepe den til ei fjære, sa fisker Johnny Ingebrigtsen til ifinnmark.no.

Setter ny rekord Denne uken åpner en ny produksjonslinje ved BioMars fabrikk på Karmøy.

Berget av vanntett mobil Mannen som forliste i Moskenes kommune sent søndag, kan takke sin vanntette mobiltelefon for at han ble plukket opp såvidt raskt.

Sjømatrådet ruller ut Sjømatrådet ruller i disse dager ut et nytt globalt markedsføringskonsept.

Sei for åtte mill Seien levert fersk utgjorde 1.190 tonn i kvantum og 8,2 mill kroner i verdi.

Tillater lys Fiskeridirektøren med melding.

Mindre torsk i NAFO Det blir 20 prosent mindre Newfoundland-torsk å fiske på neste år.

Åpnes for trål Åpning av et område på Leirdjupet, innenfor Fiskevernsonen rundt Svalbard, for fiske med torsketrål og snurrevad.

Åpning og stengning av områder Fiskeridirektøren åpner med øyeblikkelig virkning området nord for Bjørnøya, innenfor fiskevernsonen ved Svalbard, som er stengt for fiske med torsketrål og snurrevad.

Leppefisk for 6,7 mill Leppefisket startet opp i uke 31 med verdi på 7,2 mill kr andre uka av dette fisket, redusert til 6,7 mill kroner i uke 33.

Øker trålerkvoten Trålerne får fiske mer hyse i nord.

Må avtale før oppstart Ingen seinotfartøy må starte fisket uten leveringsavtale med kjøper!

Fjernet trål på Svalbard KV «Andenes» har vært på søppeloppdrag for Sysselmannen.

Kystvakten på fjellredning Kystvaktskipet KV Farm har vært på fjellredningstjeneste på Sørøya.

Lakserømming i Møre og Romsdal Meldinger rapporterte om forholdsvis stor fisk på avveie, og aktuelle anlegg ble bedt om å inspisere nøtene sine.

PDF-avis

Levert av Open Concept AS