Kyst og Fjord

Spiser mindre sjømat

Sjømatkonsumet i Norge går tilbake. I 2016 spiste nordmenn sju prosent mindre sjømat enn året før. En av forklaringene kan være at fisk er blitt dyrere.

Økte priser på fisk kan være en forklaring på konsumfallet.

  • Tekst:
  • Standard tekst
  • Standard tekst
  • Standard tekst

- Norge har de siste 10 årene hatt et stabilt høyt sjømatkonsum på om lag 90.000 tonn. Nå ser vi en endring i dette. I 2016 gikk sjømatkonsumet tilbake med 7 prosent til 84.000 tonn. Det er en utvikling vi må ta på alvor, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd

Fersk filet ned 23 prosent 
Norske myndigheter anbefaler nordmenn å spise fisk oftere. I følge Helsedirektoratets kostholdsråd bør hver nordmann spise 300-450 gram ren fisk hver uke. Dette tilsvarer to til tre middagsporsjoner og noe fisk til pålegg ukentlig.

- Eldre spiser langt mer sjømat enn de unge, men en begynner ikke automatisk å spise mer sjømat bare en blir eldre. Siden 2012 har sjømatkonsumet i husholdninger under 34 år gått tilbake med 40 prosent. Om de unge ikke begynner å spise mer sjømat vil sjømatkonsumet fortsette å svekke seg i årene som kommer, sier Larsen.

Pris forklarer ikke endringen
Nordmenn har de siste årene spist mer filet og mindre hel fisk og koteletter. I fjor gikk konsumet av fersk filet tilbake med hele 23 prosent. Det viser tall fra analysebyrået GFK.

- Unge konsumenter er opptatt av hva maten koster. Økte priser forklarer noe av nedgangen, men pris alene kan ikke forklare de store endringene vi ser i 2016. I fjor økte prisen for norsk sjømat med tre prosent, mens prisen for fersk laksefilet steg med 11 prosent, sier Larsen.

168 gram per uke
Norges sjømatråd jobber gjennom godfisk.no for å øke sjømatkonsumet i Norge. Ansvarlig for Godfisk, Sara Møllebakken, er bekymret for kostholdet til de unge.

- Den landsomfattende kostholdsundersøkelsen Ungkost 3 fra 2015 viser at norske 8. klassinger spiser 168 gram fisk per uke. Det er langt mindre enn myndighetenes kostholdsråd. Til sammenligning spiser de samme elevene 210 gram søtsaker og 743 gram rødt kjøtt hver uke, sier Møllebakken 

Endring i sjømatkonsumet:

Kategori

2015 (tonn)

2016 (tonn)

Endring

Sjømat totalt

90296

84006

- 7%

Sjømat naturell fersk

18469

15003

- 19%

Sjømat naturell fryst

13267

13576

+ 2%

Fisk fersk filet

13294

10180

- 23%

Naturell = ubearbeidet. Kilde: GFK

Opprettet 14.02.2017 09:18. Sist oppdatert 14.02.2017 09:18

Kommenter via Facebook

Føringstilskudd for kongsnegl Heretter vil det bli utbetalt en kroner per kilo i føringstilskudd for kongesnegl.

Fortsatt snurrevad-forbud Det generelle forbudet mot å fiske med snurrevad innenfor fjordlinjene står ved lag.

Gir føringstilskudd for slog Innenfor en ramme på en halv million kroner, kan Norges Råfisklag nå gi tilskudd for frakt av slog til produksjon.

Var på vei til Danmark Fisketraileren som søndag tok fyr på toppen av Kåringen nær Lødingen, var på vei til Danmark.

Rolig i kolmulefisket Med hovedflåten i loddemodus, har det kun vært noen få båter i aktivitet på kolmula.

Knalluke på lodda En knalluke på loddefiske på Island med hele 37.900 tonn i journalen.

Nye minstepriser for taskekrabbe Norges Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) og Norges Råfisklag er blitt enige om å øke minsteprisene for taskekrabbe med 25 øre pr kg.

Foreslår mer tobis Havforskningsinstituttet foreslår en foreløpig kvote i norsk økonomisk sone på inntil 50 000 tonn i 2017. Dette er en oppgang på 10 000 fra 2016, da det endelige rådet var 40 000 tonn.

For mye svovel - For mye svovel i drivstoffet, fastslo Sjøfartsdirektoratet, som holdt tilbake russetråleren.

Åpner i Kaldfjorden Fiskeridirektoratet åpner et område på Kaldfjorden for grunn snurpenot.

Kvotene på plass Kvoteoversikten i lukket kystgruppe er på plass igjen, melder Fiskeridirektoratet.

Nytt bifangstregime Fiskeridirektoratet innfører nytt bifangstregime i Nordsjøen og Skagerrak.

Ny miljømerking for kolmula Det norske kolmulefisket ble torsdag godkjent av IFFO RS, og er dermed sertifisert etter IFFO RS sine standarder. 

Forlover seg med Tysfjord Hamarøy kommune vil forlove seg med halve Tysfjord.

Synker ved fergekaiene Kvæfjord sliter med eldre fiskefartøy som plutselig synker ved fergekaiene.

Kutter i ferskfiskordningen Fartøy som drifter på ferskfiskordningen får mindre å fiske på fra og med mandag.

Stortingsmann ut av oppdrett Han kvitter seg med aksjer i Austevoll, etter at det ble sådd tvil om hans troverdighet.

Lukker ikke rekefiske Nærings- og fiskeridepartementet vil ikke adgangsregulere rekefisket i Nordsjøen og Skagerrak for fartøy under 11 meter.

Fritt hysefiske Fiskeridirektøren har besluttet å innføre fritt fiske etter hyse for konvensjonelle havfiskefartøy og fartøy med torsketråltillatelse.

Torskeprisen består Ingen endring i minsteprisen til mandag.

Finnmark mot forslaget Finnmark sier nei til krabbeendringer.

Direktør går av Kommunikasjonsdirektør Anne Dorthea Mæland ved NIFES fratrer stillinga.

Sandberg til Mexico Fiskeriminister Per Sandberg drar til Mexico 2. desember.

Bør skille A og B Lokallag i Norges Fiskarlag mener at det må gjøres større forskjell på heltids- og deltidsfiskere.

Skal selge salat fra havet Sørlending vil selge salat fra havet ved Vesterålen til eksklusive restauranter.

Invitasjon til kystrekemøte - Vi inviterer registrerte fiskere og kjøpere til kystrekemøte fredag 2. desember i Kystens Hus i Tromsø.

Frykter rømming av laks Fiskeridirektoratet har fått inn melding om observasjoner og fangst av oppdrettslaks i Vinjefjorden på grensen mellom Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag.

- Uthuler trålerpliktene - Forslaget som er framkommet fra pliktkommisjonen er etter vår mening en videre uthuling av disse pliktene som påhviler trålerne og som må glede de større tråleierne.

Går mot endring av kvoteåret Årsmøte i lokallag i Norges Kystfiskarlag avviser endring av kvoteåret.

- Fortsatt oljefritt Bø Kystfiskarlag mener at det ikke er plass til petroleumsnæringen utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

PDF-avis

Levert av Open Concept SA, Kjøllefjord