×
Nyheter Debatt Kystfolk Langs kysten E-avis Rubrikk

Tror på offshoregruver

Funn av gull, sølv, og kobber på havbunnen mellom Svalbard og Jan Mayen tenner drømmen om gruvedrift til havs.

Mineralforsker Martin Ludvigsen optimist etter forskningstokt.  Foto: NTNU

– Vi påviste mye kobber på havbunnen mellom Jan Mayen og Svalbard. Kanskje kan det om 20 år bli kommersiell gruvedrift i dette området på rundt 2300–3000 meters havdyp, sier professor og toktleder Martin Ludvigsen fra Institutt for marin teknikk ved NTNU til NRK.

Ludvigsen ledet et nylig avsluttet geologisk tokt i de arktiske havområdene. Han sier funnene av gull og sølv er små, men at det er funnet av kobber som åpner de største perspektivene. Han mener Norge bør sette fart i letingen etter nye rikdommer på havbunnen.  

– Gjennom kriser kommer endringer. Norge bør benytte anledningen til å avklare industripotensialet for mineralutvinning på havbunnen. Første steg i en nasjonal satsing er å trappe opp innsatsen for å samle inn data om ressursmengde og kvalitet. Videre må innsatsen for å utvikle relevant teknologi økes. De forvaltningsmessige sidene av saken må avklares. I parallell med alle tre temaene må bærekraft og miljømessige forhold satses på og ivaretas, mener Ludvigsen og kollegene. 

På forsiden nå