×
Nyheter Debatt Kystfolk Langs kysten E-avis Rubrikk

Vil temme sjøpølser

Ja du leste rett. Et forskningssamarbeid mellom Sør-Afrika og Norge skal nemlig utvikle oppdrett av nye sjøpølsearter. 

Fra venstre: Dr. Jan Sunde og Dr. Gyda Christophersen fra Møreforsking, og Dr. Deborah Robertson-Andersson fra University of KwaZulu-Natal i Durban.

Arbeidet, som ledes av Møreforsking Ålesund, har som mål å sikre bærekraftig produksjon av sjøpølse som kan gi nye høyverdige sjømatprodukter til det globale markedet og samtidig redusere fiskepresset på ville bestander, skriver Møreforskning i en pressemelding.

mf5

I Norge skal forskningsarbeidet gjøres på rød sjøpølse (Parastichopus tremulus).

Både Sør-Afrika og Norge har lange tradisjoner som sjømatnasjoner, og har i de siste tiårene utviklet betydelig kompetanse innen oppdrett. SANOCEAN-prosjektet som nå er i gang, skal studere nøkkelfaktorer som er kritiske for å utvikle en kommersiell akvakulturindustri basert på yngelproduksjon av lokale sjøpølser.Konseptet er utformet rundt trinnene i en dyrkingsprotokoll for sjøpølse, og vil gi kunnskap om reproduksjon, vekst og utvikling fram til kommersiell størrelse for de utvalgte artene. I Norge skal forskningsarbeidet gjøres på rød sjøpølse (Parastichopus tremulus). I Sør-Afrika inngår det studier av både kaldt- og varmtvannsarter. 

mf3

Samling av sjøpølser på stranden i Eastern Cape. I Sør-Afrika inngår det studier av både kaldt- og varmtvannsarter.

Sjøpølser er gode kandidater for oppdrett siden de har høy markedspris og egner seg til samdyrking eller integrert havbruk med fisk, skalldyr og tare. Norske og sørafrikanske kolleger skal undersøke om de utvalgte lokale norske og sørafrikanske artene egner seg for dyrking i slike systemer, og også vurdere potensialet for akvakulturproduksjon. Forskerne vil se spesielt på om marin forurensning og mikroplast får effekter på adferden og kvaliteten til sjøpølser. Dette vil ha betydning for hvordan vi kan forvalte de ville bestandene og sørge for en bærekraftig næring.

På forsiden nå