Dermed blir det tur for ham til Finnmark, slik at han får et enda bedre innblikk i fiskens ferd fra havets bunn til egen disk.

NM i sjømat er fagkonkurransen for sjømathandlerne og her har Løkken Lian har hatt en kometkarriere. For to år siden tok han fagbrev som fiskehandler, deltok i sitt første NM bare to uker senere og gikk rett til topps foran sin læremester Linda Gitlesen. Året etter tok han sølvmedalje og i år gikk han altså rett til topps igjen.

- Det har ikke gått helt opp for meg enda, sier en lykkelig norgesmester. – Det er så artig! Under premieutdelingen var det så mye spenning, så mye glede og jeg var så sliten at buksebeina mine sto og skalv.

Det ble ikke mye tid til å hvile på laurbær for den nybakte Norgesmesteren; ved hjemkomsten sto nemlig arbeidskolleger klare med stor feiring og mandag var det rett på jobb.

- Det fineste ved å delta i NM er at jeg øker fagkompetansen min ved å utfordre og videreutvikle meg selv. Man kommer ikke på pallen om man ikke trener og går inn for det. Gjennom konkurransen får jeg bevist for meg selv hva jeg kan og jeg får god kontakt med andre sjømathandlere på høyt nivå. Vi har blitt en liten fiskefamilie som deler kunnskap og støtter hverandre. Det er så mye artigere å gå på jobb når man er flink, sier Kent-Arild Løkken Lian fornøyd.

- Denne konkurransen er viktig både for fiskere og forbrukere, sier markedssjef i Norges Råfisklag og NM-konferansier Lise Mangseth. - Dette er kanondyktige sjømathandlere på høyt nivå. De brenner for jobben sin, brenner for sjømat, brenner for kunden, er svært kunnskapsrike, har god teknikk, god smak, er flinke til å legge diskene sine og er flinke til å selge. Fiskerne trenger slike fagfolk for møtet med forbrukeren.