- Tilstanden er alvorlig, men stabil, sier kommunikasjonsrådgiver John Fredrik Frantzen ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. Fortsatt mandag morgen lå pasienten på intensivavdelinga, men skaden skal ikke være livstruende.

Wærstad, som er skipper på hvalbåten «Uregutt», skulle skyte hval en halvtimes gangen utenfor Ballstad lørdag morgen, da kanonen eksploderte. Redningssentralen fikk melding om ulykken klokka 07.44. Redningsskøyta gikk i møte med båten og fraktet mannen til land på Leknes, hvor det ventet en ambulanse. Pasienten ble fraktet til Nordlandssykehuset Lofoten Gravdal like utenfor Leknes, men ble raskt sendt videre med redningshelikopteret til Tromsø.

Konstituert regionleder ved politiet i Lofoten, Per Arne Johansen, sier til Kyst og Fjord at det er for tidlig å si noe om årsaken til ulykken. – Etterforskninga pågår, i første omgang avhøres mannskapet, men undersøkelse av hvalkanonen vil selvsagt bli sentralt. Det vil skje i samarbeid med produsenten.

Politiet regner med å komme fram til årsaken, men kan foreløpig ikke si hvor lang tid det vil ta. – Saka blir prioritert, understreker Johansen.

Det har også tidligere vært ulykker med hvalkanonene. Mest kjent er ulykken med tidligere leder i Småkvalfangerlaget, Jan Kristiansen, som under en skytedemonstrasjon i Lofoten på slutten av 90-tallet, med publikum til stede, fikk skutt av seg halv hånda. Da Kai Unstad, som er en av Wærstads nærmeste naboer, ble utsatt for det samme i 2000, krevde Fiskeridirektoratet en gjennomgang av gamle hvalkanoner. Politiet kan foreløpig ikke si noe om alderen på kanonen om bord på «Uregutt».