Tommy Hansen, Vesterålen Online

Hovedredningssentralen meldte onsdag kl. 14:51 at et fiskefartøy nord av Andøya tok inn vann og flere nødetater rykket ut.

Skipper Svein Frantzen om bord hvalsafaribåten Blasius, med hjemmehavn Stø, sier de var først framme ved den forulykkede.

Hvalsafaribåten Blasius II. FOTO: GEIR VINNES

– Ja, vi var først framme ved båten som da lå tungt i sjøen. De tre om bord hadde fått på seg overlevningsdrakt, men da Redningsskøyta var på tur valgte de å vente på den, så det ut som. Om de ikke får noe lenseutstyr om bord kan det nok være fare for at fiskefartøyet kan synke, meldte skipperen like etter hendelsen.

Da VOL snakket med Frantzen var de på tur tilbake til Stø og oppdraget var for dem avsluttet.

– Vi lå bare på vakt ved fartøyet til Redningsskøyta ankom, presiserer Frantzen.

Ombord hadde han 66 hvalturister, som nok ikke hadde regnet med en slik opplevelse på hvaltitterturen.

Hovedredningssentralen (HRS) meldte klokka 1540 at Redningsskøyta lå ved siden av fiskebåten og overvåket situasjonen.

Kartet viser området utenfor Andøya, og posisjonen til redningsskøyta ved 1600-tiden. FOTO: BARENTSWATCH

– Redningshelikopter ligger også i luften over havaristen og kan om det blir påkrevd heise de om bord. De tre fiskerne er iført overlevningsdrakter og har det etter våre meldinger bra etter forholdene. Vi får satse på at Redningsskøyta får om bord lenseutstyr for å prøve å berge fiskebåten, men det har jeg ikke konkrete meldinger om ennå, rapporterte HRS.

I neste oppdatering klokka 1645 meldte Hovedredningssentralen at alle tre om bord fiskebåten er kommet trygt om bord i redningsskøyta, men at båten er tapt.

Fiskebåten, som var hjemmehørende i Lofoten gikk ned etter at den ikke lot seg gjøre å lense tom for vann. FOTO: REDNINGSSELSKAPET

– Fartøyet gikk ned under slep av redningsskøyta og man klarte ikke lense ut tilstrekkelig. Slepet ble etter hvert stoppet og de tre om bord gikk om bord i redningsskøyta og tas inn til Andenes. Alle tre er rapportert om å være i god form og ved godt mot, sier Tor Eirik Torkildsen ved Hovedredningssentralen til VOL.

Han kan ikke si noe om årsaken til at fartøyet ikke lot seg lense tilstrekkelig til å berge det til havn.