I dag patruljerer både norske og russiske marinefartøy vernesonen rundt Svalbard. Mens de norske kystvaktfartøyene kan borde og kontrollere alle skip, kan de russiske kun kontrollere andre russiske skip.

Nå har generalløytnant Sergej Kudrjasjov, sjef for den russiske sikkerhetstjenesten FSB (Federalnaja sluzjba bezopasnosti), sendt brev til Forsvarsdepartementet, melder VG Nett.

Han ønsker et mer formelt samarbeid, med felles norsk-russiske fiskeriinspeksjoner i de fiskerike områdene rundt Svalbard.

- Jeg kan bekrefte at vi har mottatt et slikt brev. Men dette er et norsk område, der Norge håndhever suvereniteten. Vi har ingen hensikter om å endre noe som fungerer så bra som det gjør i dag, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Forsvarsdepartementet til VG Nett.

Norge og Kystvakten samarbeider allerede med Russland og FSB på flere områder.

- Sjef Forsvarets operative hovedkvarter gjennomfører tre årlige møter med FSB for å videreutvikle og opprettholde samarbeidet mellom den norske Kystvakten, Grensevakten og FSB. Samarbeidet har til formål å bedre overvåking og ressursforvaltning av våres felles bioressurser i Barentshavet, dessuten å videreutvikle samarbeidet rundt felles landegrenser, skriver Forsvaret i sin årsrapport.

Men felles inspeksjoner i fiskerivernsonen rundt Svalbard kommer ikke på tale, ifølge Ingebrigtsen.