Kyst og Fjord omtalte tidligere i vår 21 år gamle Vebjørn Møller på Reine, som bygger modellbåter på et nivå som på ingen måte reflekterer hans unge alder. Båtene produseres for kunder langs hele kysten, og mye av pengene han tjener på bygginga investeres i mer og bedre verktøy.

Les også: Stigende stjerne i modellbåtbransjen

Imponert

Ønskelista er både lang og kostbar, men nå får han solid drahjelp fra båtentusiastene der ute. For da Vebjørn stilte ut båter på Kystkulturdagan i Lødingen Vestbygd tidligere i sommer ble han kjent med Peter Rinø, som deltok som utstiller for familiens virksomhet Rinøymat.

- Han bygger det like bra som dem som har brukt både 40, 50 og 60 år på å nå så langt. Jeg var veldig imponert over det jeg så, og vi hadde en skikkelig trivelig prat der vi snakka om hva Vebjørn planla fremover og hva han trengte i verkstedet for å få det til.

Spleis-respons

Peter startet en innsamling på tjenesten spleis.no, med målsetning om å samle inn 15 000 kroner.

- Jeg starta den bare på artig, men så at det fort tok av. Jeg løfta målet til 25 000, men nå ser jeg at den har passert 50 000, sier Rinø.

I skrivende stund har 163 givere deltatt, og flere kan det bli frem mot sluttdatoen 1. august.

Her kan du følge spleisen.

Stor oppgradering

Vebjørn selv er overveldet over responsen.

- Det er helt fantastisk at han starta opp noe sånt og er villig til å hjelpe meg sånn at jeg skal få det til. Og det er jo heilt sjukt hvor mye folk som har stilt opp og støtta spleisen, ler Vebjørn.

- Så nå blir det ei bra oppgradering av verkstedet?

- Ja nå får jeg oppgardert verkstedet bra. Jeg planlegger å kjøpe dimensjonshøvel og pussemaskiner, samt verktøy for å gravere med. Og kanskje det også på sikt blir innkjøp av laserskjærer også, og det vil spare meg for mye arbeid i produksjonen av spant til skrogene og andre deler.

Høyt tempo

Vebjørn har høyt trykk i produksjonen for tida. Båten du ser på bildet ble fotografert sist i mai, men var ferdig leveringsklar til kunden under Kystkulturdagan i Vestbygd 8. juli.

Akkurat nå står et annet prosjekt med kort deadline på benken.

- Men det vet ikke han som skal få den noe om ennå, så navnet på båten er hemmelig, ler Vebjørn.

25 år gamle Peter Rinø driver sjarken «Rinøy», samt hjemmeproduksjon av kortreist mat. Foto: Erik Jenssen