- Jeg er stolt over å ha fått denne prisen, og like stolt av mannskapet, sa Elvan, som fikk utmerkelsen under det pågående årsmøtet i Norges Råfisklag.

Elvan er den trettende som får Råfisklagets kvalitetspris, men den første fra Andenes. Fiskeriminister Per Sandberg la vekt på at Elvan har vært en svært viktig ressurs for fiskekjøperens og eksportørens kvalitetsarbeid ut i markedet.

I mange år var fiskeværet på nordspissen av Andøya mest kjent for sin saltfisk. Men de siste årene har bedriftene i været strukket seg langt inn i markedet for høykvalitets saltfisk, og dessuten etablert seg i kresne markeder for ferskfisk. Da går det ikke an å slurve om bord.

- Andværingene har hatt en bratt læringskurve, noe som har krevd godt samarbeid mellom fiskere og fiskekjøpere, sa fiskeriministeren.

Torsken som kommer fra 23 meter lange «Ole Elvan» har så fin kvalitet at den kan brukes til alle anvendelser etter som etterspørselen er der: Den pakkes fersk under merkenavnet skrei, selges som blanktorsk til spanske fiskedisker, sendes til Norway Seafoods på Melbu, der den skjæres til fersk loins og den store torsken fra denne båten produseres som SR Bacalao og går til et av de høyest betalende klippfiskmarkedene i Brasil. På toppen leverer båten også hyse av høy kvalitet.

- Skipperen gir et svært godt inntrykk til alle som møter ham. Når eksportøren diskuterer markedets forventninger med ham, så vet han hvilke kvalitetsgrep som må gjøres på første hånd, han er en svært god samarbeidspartner for at bedriften skal kunne komme seg inn i godt betalte markeder. Han er en kvalitetsbevisst skipper som både tar hensyn til egen inntjening og til bedriftens, sa fiskeriministeren.

LES MER I PAPIRAVISA