Tirsdag og onsdag denne uka har Finnmark politidistrikt sammen med Økokrim gjennomført en koordinert aksjon i samarbeid med Mattilsynet, Kystvakta og Fiskeridirektoratet.

Ifølge en pressemelding fra Politiet i Finnmark har man gått til pågripelsen av et titalls personer siktet for organisert, grovt brudd på havressursloven, ulovlig omsetning eller grovt heleri.

Fra beslaget som ble gjort tirsdag denne uka. Foto: Politiet

Det er pågrepet personer og gjennomført ransaking i fem politidistrikt. Finnmark, Troms, Sør-Vest, Agder og Øst Politidistrikt, opplyser politiet.

Vurderer varetekt

- Flertallet av de siktede er fra Øst-Finnmark. Politiet i Finnmark vurderer å varetektsfengsle to av de siktede. I tillegg til aksjonen i Finnmark har Økokrim pågrepet personer som politiet mener har distribuert og solgt kongekrabben videre, sier politiadvokat Are Aarhus i Finnmark Politidistrikt.

- Politiet har pågrepet personer i alle ledd i nettverket, både fiskere og omsettere. Politiet har jobbet med å avdekke og kartlegge nettverket over tid.

Gjorde beslag i sommer

oversikt over de involverte og hvordan nettverket har omsatt krabbene. Tidligere i år, på sensommeren, ble det også gjort betydelig beslag av ulovlig fanget kongekrabbe som knyttes til dette nettverket. Politiet vil nå gjennomgå beslag og avhør av de involverte. Foreløpig kan vi ikke gå i detalj om hvordan miljøet har vært organisert eller hvordan omsetningen har foregått.

Les også: Tollbeslag satte fart i krabbesaken (+)

Grov kriminalitet

Under ransakelsene tirsdag og onsdag er det tatt beslag i blant annet kongekrabber, penger og utstyr til produksjon og foredling av kongekrabbe.

- Vi ser svært alvorlig på saken. Dette er organisert grov miljøkriminalitet og det er grov økonomisk kriminalitet.