Ved utløpet av søknadsfristen for tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) 2012 hadde Olje- og energidepartementet mottatt søknader fra 47 selskaper, melder offshore.no.

Det spesielle er at så mange selskaper viser interesse for Barentshavet, skriver nettstedet.

Store og små

De store etablerte selskapene på norsk sokkel er med. Her finner vi A/S Norske Shell, BP, ConocoPhillips, Statoil, Eni, ExxonMobil, Total E&P Norge. Men også små selskap har meldt sin interesse.

Det er ikke mange årene siden det kun var Statoil og Eni som viste noen som helst interesse for Barentshavet, og Statoils funn Skrugard og Havis og Totals Norvarg-funn er bare delgrunner til økt interesse ifølge Norsk Olje og Gass (OLF).

Høy risiko

Leting i nord kjennetegnes ved såkalt high risk/high reward, som betyr at sjansene for å gjøre funn ofte regnes som rundt ti present. Til sammenligning ligger ofte funnstatistikken i Nordsjøen på rundt 50 prosent. Men, ser man bort fra gigantfunnet Johan Sverdrup, er det lenge siden det har blitt gjort store funn i dette modne området. High reward indikerer at dersom man gjør funn i nord, så kan det være stort. Men, det er fortsatt lite infrastruktur her, så eventuelle funn må være store for å kunne bygges ut, og, det kan fort ta minst ti til 15 år fra funn til produksjon, melder offshore.no.