Det sier skipper og eier av båten, Glenn-Thomas Madsen til Kyst og Fjord.

Sløyelinja må på plass før de kan kaste tampene.

«Klævtind» har deltakeradgang i fiske etter torsk, sei og hyse i kystfartøygruppen. Den har i tillegg syv strukturkvoter i det samme fisket.

Den kan fiske 382 tonn hyse, 200 tonn torsk og 268 tonn sei.

- Jeg har stusset litt over den seikvoten. Jeg synes den er litt lav, sier han til Kyst og Fjord.

9. januar i fjor gikk de på et skjær med gamle «Klævtind», mens de lå og ventet på å dra garnene. Både den lokale redningsskøyta og kystvakta kom til.

Mannskapet på seks ble tatt om bord i redningsskøyta, og det ble gjort forsøk på å starte slep av havaristen. Skadene på båten var imidlertid såpass store, at man ikke så annen utvei enn å ta fram øksa, kappe slepet og la båten synke.

– Det er mye som går gjennom hodet, det var en god båt som vi var glad i. Men det handler om mannskapet, så det med båten er det minst viktige. Dette kunne gått mye verre, sa en tydelig preget Glenn-Thomas til Kyst og Fjord etter forliset.

Det var ikke bare folk som likte gammelbåten.

Stor jubel

I mars, på dagen to måneder etter den dramatiske januardagen, skrev Glenn Thomas kontrakt på ny båt med Skogsøy Båt AS i Mandal. Samme båtbyggeri som gammelbåten i sin tid ble bygget ved.

Med en prislapp på nær 40 millioner kroner, er den 18,4 meter lange og 6,6 meter brede nybåten en skikkelig satsing for bleikrederen.

Det var stor jubel i havna på Bleik da «Klævtind» kom hjem for første gang.

– Hvordan er det å komme hjem til et folkehav på kaia, kontra for et år siden?

Ti år gamle Georg Skogvoll Schaug sammen med bestefar Glenn i styrhuset. - Jeg synes det er en veldig fin båt, skikkelig luksus, mener Georg. Foto: FOTO: TONY GULLA SIVERTSEN

– Ja, det er jo nesten på dagen ett år siden forliset. Sist gang vi kom inn var med redningsskøyta, og da var det ikke så mange som var glade. De fleste var lei seg da, så det var veldig artig å komme nå, til ei stappfull kai med jubel og sang, sa han til Andøyposten.

Viktig bidrag

Carl Martin Hatlestad driver Bleiks fiskemottak.

– Det blir bra å få «Klævtind» i gang igjen. Da blir det levert mer kvantum til oss, og det blir ikke minst godt å se guttan i gang igjen, sa han til Andøyposten.

På kaia møtte Andøyposten Trond Preben Kristiansen, som er en av seks i mannskapet om bord.

– Sammenlignet med følelsen dere satt med for et knapt år siden, hvordan er dagen i dag?

– Det er jo noe helt annet, det er det. Og så har man fått tida til å tenke på dette med nybygg og ny arbeidsplass. Jeg tror det blir kjempebra. Utrolig bra satsing av han Glenn, og så tror jeg det har mye å si for han også at vi alle sammen er med videre, avslutter han.

Ordfører Kjell-Are Johansen kjente sin besøkelsestid, og sørget for at kommunevåpenet blir montert ombord helt fra start. Foto: FOTO: TONY GULLA SIVERTSEN

Ordfører Kjell-Are Johansen hadde også tatt turen til kaia på Bleik lørdag ettermiddag, og hadde med seg blomster og en plakett med kommunevåpenet til reder Glenn Thomas Madsen.

– Kjempeviktig

– Hva betyr det for Andøy å få erstattet den båten som gikk ned for et år siden?

– Det er kjempeviktig for fiskerinæringa at vi får en ny båt tilbake til Andøy, og at de er så tøffe at de tør å satse. Fiskerinæringa har vært, og er en viktig næring for Andøy, og jo flere båter vi har jo bedre er det, sa ordføreren til Andøyposten.

Han legger til at satsingen til Madsen er med å sikre seks arbeidsplasser i kommunen.

– Det er en mellomstor bedrift i Andøy-målestokk, og det er kjempeviktig at vi også ser at hver enkelt båt i fiskerinæringa er en bedrift. De er næringsdrivende som gjør en fantastisk jobb. Det er dyrtid, og det å komme hjem med en slik båt, viser hvor tøffe de virkelig er, sier Johansen.

– Hvordan føltes det å klappe til kai hjemme på Bleik med splitter ny båt?

– Det var helt fantastisk. Jeg hadde jo regnet med at det kom til å være noen som kom for å se, men at det skulle komme så mye folk, det hadde jeg ikke trodd. Det er rørende å se at så mange møtte opp, sier han.

– Det viser kanskje hva denne arbeidsplassen betyr for Bleik?

– Ja, det håper jeg. Vi er jo mange som har arbeidsplassen vår på denne båten, både fra Bleik og Andenes, så det er jeg ikke i tvil om. Også for fiskebruket her er det viktig, sier han og legger til at det fortsatt er litt arbeid igjen på båten.