Forleden fulgte Kate Snow et «Fiskesprell»-kurs i Sjøskogbekken FUS barnehage på Ranheim utenfor Trondheim, ledet av den erfarne kokken Rune Sandø. I løpet av tre timer introduserte han nysgjerrige barn for de viktigste fiskeartene og lærte dem både å kutte grønnsaker og lage fiskepinner, kan sjømatrådet fortelle.

Ble inspirert

- Det var inspirerende å se hvordan barna bidro på kjøkkenet, og jeg ble svært begeistret over «Fiskesprell»-konseptet. Selv om jeg ikke forsto hva som ble sagt, var det lett å se på ansiktene til barna at de var veldig entusiastiske, sier Kate Snow.

«Fiskesprell» er et nasjonalt kostholdsprogram som har som mål å øke sjømatkonsumet blant barn og unge. Denne gruppen spiser generelt mindre sjømat enn anbefalt av helsemyndighetene og går dermed glipp av viktige helseeffekter.

Kopierer konseptet

I løpet av to skolebesøk skal Kate Snow lære elever i byen Letchworth utenfor London om bærekraftig sjømat.

- Å involvere barn i matlaging er nøkkelen for å få dem til å nyte maten. På mine to kurs blir det derfor praktisk matlaging, en presentasjon av ulike fiskesorter og en innføring i britiske myndigheters kostholdsråd om å spise fisk to ganger i uken. Der får elevene blant annet vite hvorfor proteiner og omega-3-fettsyrer fra fisk er så viktig for helsen vår, sier hun.