Rullestolbruker og tidligere aktiv yrkesfisker Kristian Jensen fikk gladnyheten forleden, skriver Finnmarken.

Nærings- og fiskeridepartementet har lempet på kravet om at eier må stå om bord i fartøyet ved fangst av kongekrabbe – etter at Jensen sto i fare for å måtte selge både båt og kvote.

Skar igjennom

Det var fiskeriminister Per Sandberg som skar igjennom, etter at han hørte historien om den 27-årige fiskeren fra Vadsø.

Kristian Jensen som bor i Vadsø har båten sin ute i Vardø. På veg ut til båten 18. Januar i år var Jensen i en dramatisk bilulykke, som resulterte i at han ble lam fra livet og ned og endte i rullestol. Dermed risikerte han å miste både kvoter og båt fordi regelverket ikke tillot å benytte leieskipper mens han er på rehabilitering.

Lettet og glad

Jensen har fortsatt et håp om å kunne komme tilbake til yrket, men den første beskjeden har gjort rehabiliteringen ekstra tøff. Derfor er han svært lettet og glad over at fiskeriministeren skar igjennom, da han fikk høre om saken.

– Jeg skjønner godt man har restriksjoner i forhold til bruk av leieskipper, men de er nok ikke med tanke på dette tilfellet, sier fiskeriminister Per Sandberg til Finnmarken.

Endring av reglene

Forskriftsendring lar personer med skade eller sykdom som krever langvarig rehabilitering få dispensasjon fra kravet om å være om bord. Fartøyeier kan altså videreføre driften selv om han eller hun er midlertidig ute av stand til å arbeide.

– Det kan være direkte farlig for alvorlig skadede personer å stå om bord i små fartøy som driver kongekrabbefiske. Jeg er derfor glad vi nå har ryddet opp i disse reglene, sier Sandberg.