Fishpool melder om fallende laksepris og eksperter mener laksen har blitt for dyr. Uka før påske var snittprisen FOB Oslo for fersk laks 43,55 kroner. Mye tyder på at prisene går mot et raskt og kraftig fall, melder kystmagasinet.

Himmeløy pris

Mangel på chilensk laks og høy etterspørsel har presset lakseprisen himmelhøyt. De fleste oppdrettere får nå godt over dobbelt så mye for laksen som det koster å produsere denne. Men samtidig har laks nå blitt mindre konkurransedyktig mot annen fisk og andre proteinkilder som kylling og storfekjøtt.

Mindre røykelaks

I sitt siste utgave av nyhetsbrevetReLAKSation, skriver det britiske markedsanalytikerselskapet Callander McDowell:

- Sist uke var en representant i Frankrike for å gjennomføre en ”før-påske” vurdering og kartlegging av butikksektoren. Hans vurdering er at tilbudet av røykelaks bare er en skygge av hva det pleide å være. Det synes tydelig at lakserøykeriene ikke satser like hardt på å produsere som de gjorde tidligere. Vi antar at røykeriene finner det vanskelig å produsere røykt laks til en pris som butikkjedene er villig til å betale. Derfor er butikkhyllene relativt tomme på et tidspunkt da salget av røykelaks er forventet å være høyt.

Fryst rimeligst

Fryst las er atskillig rimeligere enn fersk. I Storbritannia kan fryst laksefilet bli kjøpt for 6,25 engelske pund per kilo. Fersk filet koster det doble. Til tross for den store prisdifferansen er det lite som tyder på at britiske kunder utnytter prisfordelen. Selv om de gjorde så, ville det i stor grad bety lite for lakseoppdretterne. Det er i første rekke amerikansk pukkellaks som selges fryst i det britiske markedet.