– Nå følger denne regjeringen opp det både Sametinget og mange organisasjoner har krevd. Staten springer ikke i fra sine forpliktelser overfor sjøsamene. Det nye lovforslaget er ingen papir-tiger som jurister har laget, men noe som folk kan livnære seg av, sa Aps nestleder Helga Pedersen på folkemøtet NRK Sapmi arrangerte i Varangerbotn onsdag.

Forsvarte avtalen

Den tidligere fiskeriministeren forsvarte avtalen regjeringen og sametingspresidenten ble enige om 9. mai under folkemøtet i Nesseby som ble direktesendt på NRK nett-tv onsdag kveld.

Flere leire

NSR gikk tirsdag ut og signaliserte at de vil torpedere avtalen. Dermed ble det som ventet debatt mellom Aps nestleder og sametingspresident Egil Olli (Ap) på den ene siden, og NSRs Geir Tommy Pedersen og Kystfiskarlagets nestleder Arne Pedersen på den andre siden.

De to sistnevnte var svært kritiske til regjeringens nye lovforslag, og mente at den ikke ivaretok sjøsamenes historiske rett.

– Ingen rettigheter er sikret. Regjeringen har skuslet bort en historisk mulighet til å sikre den sjøsamiske befolkningen rettigheter, sa Geir Tommy Pedersen.