Krigen mellom Russland og Ukraina er inne i sitt tredje år. Det har snudd opp-ned på mye av det Europa vi kjente før 24. februar.

NRK fikk Dataskupprisen 2023 for «Skyggekrigen». Serien gir et unikt bilde av metodene NRK bruker når de arbeider med hemmelige kilder og hvordan NRK avslører spionasje og etterretningsvirksomhet. Men hva skal egentlig til for å lage denne prisbelønte journalistikken, hva er hemmeligheten?

Nå er de nominert til den høyt-hengende SKUP-prisen som utdeles i april. De har for sikkerhets skyld nominert seg selv til den.

- Resultatet av en gjennomgang av materialet NRK har publisert i forbindelse med serien er like oppsiktsvekkende som «Skyggekrigen» selv. NRK ser rett og slett ut til å ha feiltolket funnene, skriver han på sin nettside.

Linken er www.skyggekrigen.no

- Jeg mener at de har skrønet det til. De er liksom etiske og lager dette for den gode sak, sier Ole Fostad til Kyst og Fjord.

Han har ingen andre motiv enn at han ser på NRKs framstilling som ikke spesielt objektiv.

- Slik NRK framstiller de russiske fartøyene, oser det av inkompetanse, mener han.

Ett problem var at det ikke så ut som om journalistene i NRK hadde forsøkt å finne ut hva de russiske båtene kunne ha drevet med da de laget sporene sine. Jeg sitter ennå å lurer på hva slags kvalifikasjon og kunnskap om sjøfart de to mente de hadde når de uten å gjøre noen undersøkelser, hevdet at bevegelsene var mistenkelige bare på bakgrunn av posisjonsinformasjonen båtene selv sendte ut.

Et annet problem var at PSTs finnmarkssjef mente at det var skummelt med en HF-radio ombord på en fiskebåt. Det sa han bare. Det er skummelt med en HF-radio på en fiskebåt. Det var en veldig, veldig rar ting å si. Enda rarere var det at en politimann sa det. Og når politimannen var sikkerhetspolitisjef ble det hele nærmest absurd.

Fostad har selv drevet innen maritim drift, i et seismikkselskap og jobber i dag som sikkerhetsanalytiker.

- Jeg synes dette er vel ensrettet, sier han.