Lukoil-sjefen sier Russlands oljestrategi har feilet, og at man nå vil åpne opp for privateide oljeselskap.

Russland vil i løpet av kort tid åpne opp olje- og gassleting i arktiske strøk for utenlandske oljeselskaper, melder dn.no.

Konserndirektør Vagit Alekperov i Lukoil sier til Financial Times at lisenstildelinger kun til statlige, russiske selskaper ikke har gitt noen resultater og at reglene nå vil endres.

- Statlige selskaper tar lisensene og gjør ingenting med dem, sier han til avisen.

Ifølge russisk lov kan kun statlige selskaper bore offshore i Russland. Statlige selskaper som Gazprom og Rosneft har derfor blitt tildelt store mengder arktiske lisenser, som på Shtokman-feltet i Barentshavet.

Men fordi selskapene ikke har særlig erfaring i offshore oljedrift, er det gjort lite med lisensene. På Shtokman inngikk Gazprom en joint venture-avtale med franske Total og norske Statoil, som fikk ansvaret for utviklingen av feltet, mens eierskapet fortsatt var på Gazproms hender. Siden den gang er Shtokman-utviklingen blitt utsatt flere ganger.

Alekperov, som leder børsnoterte Lukoil, sier til avisen at uten endringer i skattesystemet vil Russlands produksjon falle bratt allerede fra 2016. Han hevder også at Putin støtter kravet om endringer og at det er politisk konsensus for flere reformer i russisk oljeindustri.