Dyfjordingene måtte nærmest klype seg i armen for å tro at det var sant, da fiskebruket i slutten av april åpnet dørene etter tre års dvale.

Forsiktig start

- Klart dette er en stor ting for et lite samfunn som Dyfjord – sier Linn Mørch Pettersen som har fått seg jobb på bruket.

Foreløpig er det en forsiktig start med pakking av ferskfisk og litt tørrfisk - samt henging av torskehoder.

- Men vi håper jo at vi nå kan få en jevnlig og stabil drift her. For dette trenger Dyfjord etter flere år med stor usikkerhet, sier Mørch Pettersen.

Kan levere hjemme

- Vi kan ikke si annet enn at dette er fantastisk sier .Morten Kaarby som er den eneste gjenværende helårsfiskeren i Dyfjord. Han har lenge sett fram til åpningen av fiskebruket som resulterer i at han heretter kan ro utfra hjembygda.

- Vi håper selvsagt at de kan tilby konkurransedyktige forhold slik at vi slipper å ro ut fra Kjøllefjord. For det er først og fremst fra Dyfjord jeg ønsker å drifte, sier Kaarby.

Tre år siden konkursen

Helt siden 2012 har fiskebruket stått som et tomt spøkelsesanlegg med låste dører. Det vil si det har vært enn viss aktivitet de siste månedene for å klargjøre anlegget for ny virksomhet, men tålmodigheten til innbyggerne har vært satt på prøve mer enn en gang i løpet av prosessen. Mange hadde kort og godt mistet håpet – tross forsikringer fra fiskekjøper Oddvar Jensen som sammen med russiske partnere overtok konkursboet etter Bacalo Nord.

- Vårt mål er å starte med ordinært fiskekjøp. Men etter hvert har vi andre planer som vi vil vurdere å iverksette i Dyfjord, har Jenssen framholdt overfor Kyst og Fjord.

LES MER I PAPIRAVISA