Norge eksporterte 6 500 tonn klippfisk til en verdi av 418 millioner kroner i august. Det er en reduksjon i volum på 6 prosent, men prisutviklingen gjør at den samlede verdien økte med 58 millioner kroner, eller 16 prosent, sammenlignet med august i fjor, skriver Sjømatrådet i en pressemelding.

Portugal, Brasil og Den dominikanske republikk var de største markedene for norsk klippfisk i august. Eksportvolumet til vårt største klippfiskmarked Portugal falt 27 prosent, eller 500 tonn, til totalt 1 400 tonn i august.

Spennende utvikling i Portugal

- Utviklingen i Portugal blir svært spennende å følge med på framover. Landet har høyest økonomisk vekst i EU, og det ligger an til at 2022 blir et rekordår for turisme. Samtidig fører høy inflasjon tik at svært mange portugisere får dårligere råd. I likhet med de fleste andre matvarer øker også klippfiskprisene i butikkene, sier Norges sjømatråds utsending til Portugal, Johnny Thomassen.

Klippfisk av sei øker volumet 10 prosent, eller 400 tonn, til totalt 3 900 tonn, mens klippfisk av torsk har en volumnedgang på 32 prosent, eller 900 tonn, til totalt 1 800 tonn.

Lave volum for saltfisk

Norge eksporterte 957 tonn saltfisk til en verdi av 56 millioner kroner i august.

Volumet økte med 8 prosent, mens verdien økte med 13 millioner kroner, eller 31 prosent, sammenlignet med august i fjor. Portugal, Canada og Italia var de største markedene for norsk saltfisk i august.

Fortsatt vekst til Canada

- August er tradisjonelt sett en måned som er preget av lave volum for saltfisk, og Portugal er også denne måneden vårt største destinasjonsmarked. Det er også verdt å notere seg at Canada fortsetter veksten på saltfisk av både torsk og sei, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Eksportvolum av saltfisk til Canada har økt 80 prosent hittil i år, til totalt 1 300 tonn, med en eksportverdi på 50 millioner kroner, en økning fra 18 millioner kroner på samme tid i fjor.