Det melder Norges Sjømatråd på sine nettsider.

I første kvartal er det eksportert 23 200 tonn fersk torsk inkludert skrei til en verdi av 1,1 milliarder kroner. Det er en reduksjon i volum på 7 prosent, mens verdien økte med 20 millioner kroner, eller 2 prosent. Av dette utgjør skrei 1 800 tonn, noe som er en reduksjon på 24 prosent i mars. Verdien av skreien var på 82 millioner kroner, noe som er en reduksjon på 18 prosent. Danmark, Spania og Nederland var største mottakere av fersk torsk i mars.

- Bortfallet av restaurantsegmentet har rammet eksporten av fersk hvitfisk spesielt hardt. Mars er normalt sett den måneden i året med høyest eksport av fersk, hel torsk og skrei, men i år falt volumene til under nivåene vi hadde i februar. Noe av reduksjonen kan også skyldes lavere fangst som følge av mye dårlig vær, sier sjømatanalytiker Ingrid Kristine Pettersen i Norges sjømatråd.

Samtidig har vi aldri sett bedre mars-tall for direkteeksport av fersk, hel skrei til Spania.

- De sterke eksporttallene viser hvilken sterk posisjon kvalitetsmerket skrei har fått i Spania. Det er et resultat av at vi har klart å posisjonere norsk skrei som en unik torsk med en helt spesiell kvalitet som bare fås kjøpt i perioden januar til april, sier Norges sjømatråds fiskeriutsending til Spania, Bjørn-Erik Stabell.

I mars ble det eksportert 9 800 tonn fryst torsk til en verdi av 452 millioner kroner. Det er en økning i volum på 18 prosent, mens verdien økte med 97 millioner kroner, eller 27 prosent. I første kvartal er det eksportert 23 300 tonn fryst torsk til en verdi av 1,1 milliarder kroner. Det er en reduksjon i volum på 7 prosent, mens verdien økte med 23 millioner kroner, eller 2 prosent. Kina, Storbritannia og Litauen var de største mottakerne av fryst torsk i mars.

- Etter en litt svak start på året har det vært en betydelig vekst i eksporten av fryst, hel torsk i mars, spesielt til Kina og Portugal, sier sjømatanalytiker Ingrid Kristine Pettersen i Norges sjømatråd.