– Man kan si at situasjonen har blitt gradvis verre siden 2010, og dette forbudet gjør situasjonen ytterligere krevende for norsk laks i Kina, sier Christian Chramer, som er kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd til NRK.

Kinas importforbud mot norsk, hel laks både vil koste tid og penger for de norske lakseeksportørene, konstaterer Sjømatrådet. I fjor sendte Norge 7650 tonn laks til Kina til en verdi av 351 millioner. Det tallet blir garantert lavere i år.

Fra 10. september har Kina varslet at de ikke lenger kommer til å importere norsk, hel laks. Årsaken skal være at de mener den inneholder lakseviruset Infeksiøs lakseanemi (ILA). Forbudet innebærer i første rekke at Norge ikke kommer inn på markedet med de mengdene det er salgsmuligheter for. Det er imidlertid vanskelig å si hvor store tap det gir laksenæringa i Norge, fordi norsk laks også er populært i mange andre land.

- Forbudet betyr dessverre at et av de markedene vi har satset på i mange år blir enda vanskeligere for norske eksportører, sier Chramer.

Det er gjort et stort arbeid og investert over 100 millioner i markedsføring av norsk laks i Kina. Kina er et fremvoksende marked, der Norge har hatt opp mot 90 prosent markedsandel, et tall som nå er nede på 30 prosent.